Förändring. De anställda får möjlighet att jobba heltid och slipper nu ta extrajobb. På sikt blir det vinst för kommunen, tror förvaltningschefen Inger Jakobsson. Foto: Mostphotos

Nu blir heltid norm för Vallentunas vårdanställda

Att erbjuda sin personal heltidstjänst kan verka självklart – men inte inom vårdyrket. Nu satsar Vallentuna kommun på att fler inom vården ska ha möjlighet att jobba heltid. "En jämställdhetsfråga", säger Inger Jakobsson på kommunen.

  • Publicerad 17:18, 20 feb 2020

Personal inom Vallentunas kvinnodominerade yrken ska erbjudas att jobba heltid. Detta i enlighet med kommunens nya projekt Heltidsresan, som innebär att erbjuda fler personer i socialförvaltningens verksamhet en heltidstjänst. Först ut blir personalen på kommunens två äldreboenden Korallen och Väsbygården. 

– Det är en jämställdhetsfråga att kvinnor i vården äntligen ska få möjlighet att jobba heltid. Det är jättekul, jag är så glad att få vara med om detta, säger Inger Jakobsson, chef för utföraravdelningen på socialförvaltningen. 

Nationellt initiativ

Förändringen som kommunen genomför kommer på ett nationellt initiativ från SKR, Sveriges kommuner och regioner. Hittills har personalen på de båda boendena i huvudsak erbjudits deltidstjänster. De flesta har arbetat runt 80 procent, ett fenomen som varit allmänt rådande inom vårdyrken i hela landet. 

– Många har jobbat extra för att man inte haft möjligheten till att jobba på heltid hos oss. Det här blir en lugnare arbetsmiljö, jobbar man med samma kollegor varje dag så blir det lite lättare, säger Inger Jakobsson. 

Inga extra kostnader

Förändringen sker dock inom samma budgetramar som tidigare och förhoppningen är att det på sikt ska kunna kompenseras av att kostnader för sjukfrånvaro och inhoppande timvikarier minskar. Projektet pågår över sommaren och utvärderas slutligt under hösten 2020. 

– Egentligen handlar det bara om att ställa om, tänka om och jobba annorlunda med schemaläggning. Forskningen säger att sjukfrånvaron ska minska och folk ska orka bättre men vi vet inte hur det slår ut innan vi har vår utvärdering, säger Inger Jakobsson.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt