Nu blir ladugården kafé

Nytt turistmål och en ny mötesplats, inte bara för Örsundsbro, utan för hela regionen. Det tänker sig Marih och Ramon Jonsson som under sommaren öppnar slottskafé och butik vid Salnecke slott.

  • Publicerad 12:48, 21 jun 2017

Här gick det ju en gång båtar med bland annat spannmål som kom tillbaka med brännvin.

En artikel ur SOMMAR E18

När Sommar E18 hälsar på i maj månad är den gamla ladugården från 1800-talet fortfarande en byggarbetsplats. Arbetet är i full gång för att få
i ordning de 200 kvadratmeterna till sommaren.

– Här kommer det att bli kyldiskar med ost och andra lokala produkter, och här är själva kafédelen, säger Marih och visar runt i det som en gång var ett hem för kossor.

Idén att starta ett kafé och butik föddes redan 2015. Då ringde Marih till de nya slottsägarna Elisabeth och Lars Norman och frågade om de hade en lokal som Marih kunde starta ett kafé i.

– Det var precis vad de hade tänkt sig och tände på idén. Jag för min del hade spanat in det lilla röda huset bredvid slottet, men när vi träffades gick Elisabeth raka vägen till lagården och sa att här tänkte vi ha ett kafé, säger Marih.

Så i stället för ett litet fik blir det ett stort kafé med butik, där det kommer att finnas produkter från lokala producenter i området kring Fjärdhundraland. Bröd, marmelad, saft, honung, grönsaker, korv, kött, hemgjord pasta, och naturligtvis den egna osten, Skogsbackens ost.

Tidsplanen sprack

Bygglovet drog ut på tiden och den ursprungliga tidsplanen att bli färdig förra året sprack. Men nu räknar Marih och Ramon Jonsson att de ska kunna slå upp portarna till sitt kafé under sommaren 2017. Marih hoppas på att få serveringstillstånd även för vin, och på menyn står bland annat smörgåsar, soppor, pajer, kakor och på sikt även hemgjord glass utan tillsatser.

– Det ska vara lokalproducerat och Krav-märkt så långt det går, vi kommer inte att sälja vanlig läsk till exempel, utan hemlagade drycker, säger Marih.

– Vi tänker erbjuda olika event som vin- och chokladprovning, vi ska baka pizza med en lokal bagare med vår egen ost. Vi vill erbjuda temakvällar med till exempel mat i kulturhistorisk miljö, kanske 1600-talsmat och olika aktiviteter.

Paret Jonsson jobbar ihop med Tillväxtverket för att paketera Fjärdhundralandws alla turistmål.

– I framtiden tänker vi oss paketlösningar med båtturer från Västerås, Enköping via Skokloster, till bryggan, med guidade visningar av kyrkan och slottet. Här gick det ju en gång båtar med bland annat spannmål som kom tillbaka med brännvin, så man kan säga att vi tar upp den gamla handelsvägen igen, säger Marie.

– Vi har också pratat med kyrkan om att kunna ha till exempel begravningskaffe här, och i växthuset blir det bröllop senare i sommar. Det finns en fullstor boulebana som man kan använda. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad vi kan göra här, säger Marih.

Har en vision

När hon visar runt och berättar var köket ska stå, var kundtoaletten byggs, var kyldiskarnas plats är, pekar ut platsen för en scen för att kunna ha underhållning, förberedelserna för uteterrassen på 40 kvadratmeter intill fåren som betar i hagen, så ser Marih Jonsson redan framför sig hur det ska bli.

– Bord och stolar har vi redan köpt, liksom kyl till ostarna och maten, och till exempel kornas gamla rostiga vattenhon har vi sparat och ska plantera blommor i.

I lokalen finns gamla bjälkar kvar, liksom gamla fönster som släpper in ett behagligt ljus. Det går faktiskt att föreställa sig hur den gamla ladugården fylls med nytt liv.

Vad: Kafé och lättluncher.

 Var: Salnecke slott. Följ skyltar från Uppsala­vägen i Örsundsbro.

 När: Öppnar
under sommaren 2017, och kommer att hålla
öppet varje dag 10-18. Från och med 1 september stängt på måndagar, januari månad stängt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet