Busslinjer. Nu i höst kommer Täby och Danderyd få en tvärgående bussförbindelser till Kista. Foto: Sacharias Källdén

Nu blir nya bussen från Norrort till Kista verklighet

Det har varit en lång väntan på att få bättre busslinjer västerut från Norrorts kommuner. Nu blir tvärförbindelsen mellan Danderyd och Kista, via Täby och Sollentuna, verklighet.

  • Publicerad 10:31, 30 aug 2019

Som StockholmDirekt tidigare skrivit om så har det varit planer på att förbättra kollektivtrafiken mellan Kista, Danderyd och Täby. I vinter blir en ny linje verklighet.

– Det har varit otroligt efterfrågat av våra resenärer och vi har drivit på den här frågan under ett tag från kommunens sida. Vi är nu nöjda att trafikförvaltningen i Region Stockholm jobbat på i frågan, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby.

Då kan Arninge få sina utlovade bussar

Stannar i Arninge

De nya pendlarlinjerna är en del av den blågröna majoriteten i Region Stockholms satsning på 160 extra miljoner kronor för att utöka busstrafiken i länet.

Beslutet innebär två nya tvärgående bussförbindelser i Stockholm. Den ena ska trafikera Norrort: från Kista bussterminal till Danderyds sjukhus med stopp i Täby och Sollentuna. Den andra kommer trafikera Söderort: från Tyresö, via Älvsjö och Telefonplan. De nya linjerna beräknas kosta cirka 10 miljoner kronor.

Busslinjen mellan Kista och Täby, Danderyd har länge varit på tapeten, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Det har varit en blind fläck och vi vet att många arbetspendlar den sträckan, det är kul att kunna leverera något som man lovat och att vi kan göra det redan i år. Nu hoppas vi på en hög efterfrågan, säger han.

Kommer att rulla i december

Den nya busslinjen i Norrort har fått namnet 629X och kommer att ha 15 stationer, bland annat kommer den att stanna vid Täby kyrkbys trafikplats, Löttingelundsvägen och Arningerondellen. I Sollentuna kommer bussen att stanna vid Häggviksleden. Planen är att den ska börja rulla i december 2019.

– Det är väldigt bra att vi kan stärka förbindelserna på tvären. Det är en bra början men vi vet att det behövs fler kopplingar västerut med högre turtäthet än vad som finns idag, säger Anna Bruzaeus, trafikplanerare på Täby kommun.

Bussen kommer i början att rulla under rusningstrafik, och vilken exakt turtäthet den kommer att få är ännu inte bestämt.

– Till att börja med kommer det att vara en pendlarbuss, vi börjar ofta försiktigt för att se hur många som åker bussen. Kommande året får vi utvärdera den och se om vi ska satsa mer, säger Kristoffer Tamsons.

Nya linjen

629X är linjen för Kista bussterminal, via Gribbylund till Danderyds sjukhus tänkt att heta.

Linjen föreslås få följande hållplatser: Kista bussterminal, Norgegatan, Kistahöjden, Häggviksleden, Täby kyrkby trafikplats, Täbyvägen, Löttingelundsvägen (Ny hållplats föreslås, gärna med cykelparkeringsmöjlighet), Löttingelund, Skavlöten, Norrtorpsvägen, Slalomvägen, Kundvägen, Arningerondellen, Mörby centrum E18 (endast avstigning mot Danderyd), Danderyds sjukhus. Hållplatserna inom Arninge kan komma att justeras.

Här öppnar Norrort första gamingcenter

Nyheter "Du lämnar frugan eller mannen när du shoppar" I veckan öppnar det första gamingcentret i Norrort. Med plats i Täby centrum hoppas ägarna kunna locka ännu fler till spelvärlden.måndag 20/1 17:02

Grönt ljus för kritiserat bygge vid Kevinge strand

Nyheter "Jag tror alla känner sig mycket nöjda" Nu finns inga fler instanser att överklaga till för de grannar som är kritiska till bygget vid Kevinge strand. Därmed kan bygget påbörjas –  troligen redan i år.måndag 20/1 16:11
Stockholm Direkt