Nu börjar kampen om Överjärva gård

Lusthuset ser ut som ett ruckel, kungens ek är stendöd – och nu ska den gamla ladugården från 1825 rivas. Striden om Överjärva gårds utformning och skötsel har bara börjat.

  • Publicerad 13:33, 4 apr 2016

Eken är en bra symbol för förfallet.

Helt plötsligt har Överjärva gård blivit en het politisk fråga. Ladugården från 1825 förfaller och hotas av rivning för att ge plats åt de så kallade Rödingarna – och mitt i allting står kung Carl XVI Gustafs stendöda ek.

– Eken är en bra symbol för förfallet. Överjärva är på väg att bli en huskyrkogård. Historiskt värdefulla byggnader som flyttas dit verkar vara dödsdömda, säger Bergshamrapartiets Björn Bränngård.

Eken planterades av kungen vid hans Eriksgata i Solna 1996. Platsen valdes med kort varsel av den dåvarande stadsträdgårdsmästaren. Ekplantan sattes tyvärr på alltför mager jord och var i praktiken dödsdömd i samma stund som den planterades.

Men egentligen är det inte eken som den striden handlar om – utan att en väl bevarad historisk miljö riskerar att försvinna.

I dag står de hundraåriga arbetarbostäderna Rödingarna tillfälligt uppställda vid Ulriksdals golfbana. I över ett år har om den framtida placeringen stötts och blötts inom stadens förvaltningar.

Vid kommunstyrelsens senaste möte klubbade Allianspartierna igenom ett förslag som innebär att Rödingarna flyttas några hundra meter upp till Överjärva gård. Men den nya placeringen förutsätter att ladan från 1825 rivs.

– Ladan är den viktigaste byggnaden för hela den agrara miljön vid Överjärva gård. Den är visserligen i dåligt skick men inte värre än att den kan bevaras i sina viktigaste delar, säger byggnadsantikvarie Emmelie Folkesson som har vänt sig till länsstyrelsen och krävt att den gamla ladan ska byggnadsminnesmärkas.

I kommunstyrelsen krävde Vänsterpartiet och Miljöpartiet att frågan utreds bättre. Socialdemokraterna presenterade ett eget förslag att placera Rödingarna intill järnvägen vid statarlängorna, längs bort på Överjärva.

Men Alliansen röstade igenom sitt eget förslag att flytta Rödingarna till Överjärva gård. Samtidigt fick kommunala Råsunda Förstads AB, som förvaltar gården, i uppdrag att förbereda mark. I klartext: skaffa tillstånd för rivning av ladan.

De två Rödingarna väger 200 ton vardera och kan inte flyttas hur som helst utan att monteras ner. Enligt kommunstyrelsens majoritet kan Rödingarna transporteras i befintligt skick till Överjärva gård och placeras där – förutsatt att ladan rivs.

Kampen om den ladugården vid Överjärva kan bli långvarig. Den ideella föreningen Kulturlandskaparna har startat en namninsamling för att rädda byggnaden.

– Kommunen har ett ansvar att värna om viktiga miljöer. Man ska inte behöva byggnadsminnesförklara vartenda hus för att stoppa rivningar, säger Emmelie Folkesson.

Dessutom finns det planer på att anmäla den politiska hanteringen till förvaltningsrätten.

MER Överjärva

Överjärva gård rustades under 1800–talets början. De äldsta husen, däribland ladan, är från den tiden.

Under senare delen av 1800–talet uppfördes Starlängan, Kapellet och Trädgårdsmästarbostaden.

Överjärva gård var vid 1900–talet början Solna sockens största jordbruk. På gården bodde 108 personer.

Ladan är en av de äldsta bevarade byggnaderna på Överjärva gård.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Så länge får du köa för en lya i Solna

Nyheter Fler bostäder förmedlade i länet under 2018 Under 2018 förmedlades 265 hyreslägenheter i Solna via Bostadsförmedlingen i Stockholm. För ett vanligt hyreskontrakt krävs i genomsnitt 13 år i kön, lite kortare eller längre beroende på var i...lördag 19/1 7:30

MOS är stockholmarnas andraval

Nyheter Täby snäppet populärare än Mall of Scandinavia En undersökning över Stockholmarnas favoritcentrum blev en jämn kamp. Men till slut visade det sig att Täby Centrum kammade hem titeln som favoritköpcentrumet precis före Mall of Scandinavia. MOS...fredag 18/1 9:40