På fredag börjar ordningsvakterna i Jakobsberg. Foto: Mikael Andersson/Mostphotos

Nu börjar ordningsvakter patrullera i Jakobsberg

Krogrunda i Jakan planerad i helgen? Då kanske du stöter på ett nytt inslag i gatubilden, det är nämligen premiär för de ordningsvakter kommunen beställt för att minska stöket.

  • Publicerad 14:32, 7 mar 2018

Önskescenariot är också att brottsstastiken sjunker, så klart.

Ungdomshäng och stök är ett problem i centrala Jakobsberg, särskilt under helgkvällar- och nätter. Samtidigt hinner polisen inte vara på plats så mycket som de själva och kommunen skulle vilja.

För att komma till rätta med ordningsproblemen har kommunen ökat antalet väktarturer och beslutade efter julhelgen att man även skulle ta in ordningsvakter, som vi tidigare rapporterat.

Stökigt i Jakobsberg – nu tar kommunen in ordningsvakter

– Det handlar om en känsla av otrygghet hos många Järfällabor. Vi satsar stora resurser på trygghetsfrågorna, vi har trygghetsvärdar i alla våra stadsdelar. Men de har har inte befogenheter att till exempel omhänderta personer som stör, därför tar vi nu in ordningsvakter, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Provperiod under våren

Och på fredag är det alltså dags.

Mellan klockan 18 och 04 på morgonen ska två ordningsvakter från säkerhetsföretaget Nokas patrullera torget och stationsområdet i centrala Jakobsberg, varje fredag och lördag under våren.

Det är polisen som ger förordnande för ordningsvakter och Järfällapolisen kommer att vara förman.

– Vi kan komma med direktiv om hur vi vill att de ska jobba, men har inte utverkat några särskilda direktiv för Jakobsberg än. Vi kommer att ha möjlighet att komma i kontakt med varandra när de är ute, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla-Upplands Bro.

"Bra med ordningsvakter i Jakobsberg – men det behövs fler"

Han hoppas att vakternas närvaro ska bidra till att öka tryggheten bland folk som rör sig i området nattetid.

– Det är ett stort folkflöde i och med att där ligger sex krogar, varav en har öppet till 03. Önskescenariot är också att brottsstastiken sjunker, så klart. Vi ser positivt på den här provperioden, det ska bli intressant att följa, säger Magnus Nilsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42