Nu börjar avstängningarna på Gröna linjen i Söderort. Foto: Sacharias Källdén

Nu börjar stöket på gröna linjen i Söderort

I dag börjar avstängningarna på gröna linjen i Söderort och snart blir det stopp mellan Slussen och T-Centralen för både röda och gröna linjen. Det här är vad som gäller.

  • Publicerad 09:00, 23 jun 2019

I förra veckan stängdes Fridhemsplans gröna perrong för renovering. Det var startskottet på sommarens jobb på Gröna linjen och nu på måndag 24 juni är det dags för Söderort.

Då stängs tunnelbanan mellan Globen och Gullmarsplan till den 17 augusti på grund av arbetena med att bygga ut tunnelbanan, där Hagsätralinjen ska bli en del av den förlängda Blåa linjen.

Nu börjar avstängningarna på Gröna linjen

Det innebär att tågen bara går mellan Hagsätra och Globen i båda riktningarna och dessutom som tätast var 10:e minut.

För att ta dig den avstängda sträckan hänvisar SL till tvärbanan, ordinarie bussar längs Hagsätragrenen eller att gå de cirka 700 meterna.

Tågen på linje 17 från Skarpnäck och linje 18 från Farsta strand stannar som vanligt vid Gullmarsplan.

SL kommer ha personal på plats och guida under hela byggtiden.

– Vi kommer ha folk på plats och försöker skylta upp så mycket det går och informera i våra digitala kanaler. Vi har redan delat ut flygblad på stationerna. Vi kommer ha mest folk på plats i början men det ska finnas folk under hela byggtiden, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Mer jobb på Gullmarsplan

På Gullmarsplan pågår även arbeten för den utbyggda tunnelbanan redan. Under sommaren innebär det bland annat förberedande arbete för de fem nya högkapacitetshissarna som ska gå till den nya plattformen för Blå linjen. Hisschaktet ska gå rakt igenom stationens plan till biljetthallen och även bussterminalen. Även ett teknikhus vid spårområdet ska rivas bland annat så räkna med lite byggstök.

Men det är inte allt. Framöver väntar även stopp på gröna mellan Slussen och T-Centralen då resenärer som ska däremellan måste byta till Röda linjen. De båda linjerna kommer vara stängda flera veckor vardera när SL renoverar Söderströmsbron.

1–15 juli går inga tåg på Röda linjen mellan Slussen och T-Centralen.

16 juli–12 augusti går inga tåg på Gröna linjen mellan Slussen och T-Centralen.

Sedan tidigare har ju även gröna plattformen vid Fridhemsplan stängs på grund av renovering.

Dessutom stängs även den så kallade Getingmidjan av den 24 juni-18 augusti. Då stannar alla fjärrtåg söderifrån på Stockholm Södra och tågen norrifrån på Centralstationen. Resenärer som ska vidare hänvisas till framförallt pendeltågen.

Nu börjar stöket på gröna linjen i Söderort