Nu börjar utesommaren: De ser till du kommer hem tryggt och säkert

För fjärde året i rad är de din nattkompis. Följer dig till porten, tuben eller bara frågar hur läget är. Ikväll öppnar utestället Trädgården på Söder och Nattskiftet kommer finnas på plats.

  • Publicerad 10:30, 5 maj 2017

Vi är unga vuxna som vandrar för varandra

Jacob Grandin på utestället Trädgården i Skanstull och Lisen Andréasson Florman kom tillsammans på idén kring Nattskiftet för fyra år sedan. En våldtäkt när en av medlemmarna var var påväg hem från krogen blev startskottet för organisationen som nu består av hundra frivilliga stockholmare.

– Vi är unga vuxna som vandrar för varandra, för att det inte alltid räcker med vakter på klubbar och poliser. Det behövs mer närvaro och trygghet, säger medlemmen Tove Scharin Beckman.

Nattskiftet växer – söker nya "nattkompisar" som vill hjälpa krogbesökare hem

Ikväll öppnar Trädgården, och du hittar nattkompisarna både inne på klubben och i närområdet runt Skanstull. De kommer knata runt och försöka minska otryggheten från tio på kvällen till omkring tre på natten, med vissa undantag.

– Vi stannar tills allt stänger och folk tagit sig hem, säger Lisen Andréasson Florman.

Nattskiftet inviger sin säsongsvandring samtidigt som Trädgården i Skanstull öppnar fredagen den 5 maj. Foto: Sacharias Källdén

Vill att fler nattvandrar

Nu vill de locka fler att hänga runt nattetid.

– Just nu är vi runt 60 så kallade nattkompisar men vi söker fler volontärer som kan hjälpa oss att ta natten tillbaka. Det är inget svårt och du får utbildning innan. Det bästa är att du lär känna så många nya sköna kompisar. Målet är väl att alla ska ha lika kul som vi har, skrattar medlemmen Erik Olofgörs.

Nattskiftet vill bli minst dubbelt så många aktiva nattkompisar innan året är slut.

I en container samlas de upp och har ryggsäckar med vatten, tuggummi eller annat du kan behöva om du är utsatt, ensam eller berusad. Foto: Sacharias Källdén

Nattskiftet

Är en volontärorganisation som sedan 2014 arbetar för att ta natten tillbaka, mot sexuella övergrepp, och för allas rätt att alltid känna sig trygg.

De vandrar främst kring Trädgården på Söder men har också ett samarbete med Tallink Silja och vandrar på kryssningar samt deltar på Bråvallafestivalen och andra evenemang och festivaler runt om i landet.

Nya nattkompisar kan söka att vara med på intervjuer under försommaren.

Läs mer här! 

Lisen Andréasson Florman, Tove Scharin Beckman, Melina Tran, Maria Garpland, Christian Croona, Demet Ergûn, Erik Olofgörs och Jessica Berglund är några av de drygt 100 frivilliga som har valt att vandra tillsammans för en tryggare Stockholmsnatt. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.