Föreningen Trygga Sätra är i full fart med att göra i ordning sina nya lokaler under Sätra centrum. "Det här ska kännas som ett andra hem", säger Akar Mirza, som spenderar sportlovet med att spackla de nybyggda väggarna. Foto: Claudio Britos

Nu bygger de sin egen lokal – för andra gången

Efter att SL stoppat dem från att använda sin första lokal arbetar föreningen Trygga Sätra hårt för att få i ordning nya och bättre lokaler. Vi hälsade på mitt i spacklandet.

  • Publicerad 10:11, 1 mar 2018

– Det känns lite jobbigt, men vi ger ändå inte upp. Det är ju vi som ska chilla och arbeta här sen, nu blir det verkligen vår lokal, inte någon annans, säger Akar Mirza.

Det här blir den anda lokalen han och kompisarna Bedran Sarikaya och Gabriel Lengyel gör i ordning för föreningen Trygga Sätra.

Den första jobbade de med i flera månader. Skrot bars ut, den målades, inreddes och möblerades. Men efter att ha haft öppet i bara några månader blev de tvungna att stänga – ägaren SL ansåg att lokalen inte var brandsäker.

Chockbeskedet: Trygga Sätra blir av med sin lokal

Men nu under sportlovet står de i det som ska bli Trygga Sätras nya lokal, under Sätra centrum. Och har en hel del att göra.

– Det ska spacklas och slipas och målas och göras rent. Vi ska få toaletter, ventilation och avlopp, sen ska vi bära in alla saker. Det kommer bli bra, men det tar en jäkla tid, säger Lena Ölander, ordförande i föreningen, som i nuläget inte kan säga när de kan öppna på riktigt.

Behövs. "Det kommer bli mysigt. Det är bra att vi har det här stället så vi slipper stå i centrum och härja där alla familjer ska gå förbi. Innan var centrum den enda platsen vi hade efter att vi blev för gamla för ungdomsgården", säger Gabriel Lengyel (t.h.). Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

"Större och bättre"

De nya lokalerna ägs av centrumägarna Sätra Förvaltning AB och Issa Förvaltningskompaniet, som låter föreningen använda dem gratis tills centrum på sikt ska byggas om. Och de kommer att bli mycket bättre tror föreningen.

– Det kommer bli större, finare och bekvämare. Och inte lika splittrat som gamla lokalen, som hade två våningar. Här blir det mer som ett, det blir bättre gemenskap, säger Bedran Sarikaya.

Lokalen, som är på 250 kvadratmeter, består av två stora rum där det bland annat ska bli pingishörna, tv-spelssoffor, ett riktigt kök och kafédel, kontor och lager.

Och att det är en del jobb med att få den färdig gör inte så mycket, tycker grabbarna.

– Nu kan jag lätt skriva att jag kan spackla på mitt CV, säger Gabriel Lengyel.

– Och att jobba tillsammans skapar en bättre gemenskap, vi lär känna varandra bättre, säger Akar Mirza.

"Äntligen!" – nu får Sätras unga någonstans att vara

Nu har unga vuxna i Sätra sitt egna häng

Foto: Claudio Britos

Vill du hjälpa till?

Det finns en hel del att göra innan Trygga Sätra kan öppna sina lokaler på riktigt. Vill du hjälpa till att till exempel spackla, måla eller slipa? Hör av dig ordförande Lena Ölander på lena_olander64@hotmail.com.