BBB. Bygga billiga bostäder är tanken med konceptet Stockholmshusen. Foto: Stockholm Stad/Familjebostäder

Nu byggs de ”billiga” Stockholmshusen

Det har blivit dags för det första Stockholmshusen, bostäder med en rimlig hyresnivå, att börja byggas i Stockholm.

  • Publicerad 07:01, 30 nov 2017

Nästa vecka är det byggstart för de 70 nya hyresrätter, som även är de första så kallade ”Stockholmshusen”. Stockholmshusen är den rödgrönrosa majoritetens koncept för att pressa byggkostnader och snabba på byggandet av nya, billiga, hyresrätter i Stockholm.

De första billiga hyresrätterna börjar byggas på Stövargatan i Rågsved. Det finns även planer på Stockholmshus ibland annat:

Fruängen

Tensta

Stureby och i

Skärholmen.

– Stockholmshusen syftar till att pressa byggkostnaderna för att få fram billigare hyror. Det är en jätteutmaning men vi måste göra det här, särskilt eftersom borgarna tidigare sålde ut 25 000 billiga hyresrätter. Stockholm har ett enormt behov av bostäder i allmänhet och hyresrätter i synnerhet, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Hård kritik mot stadens "billiga" hyresrätter

Det är det allmännyttiga bostadsbolaget Familjebostäder som bygger de första nya lägenheterna i Rågsved, i sitt projekt Säterhöjden.

– Stockholmshusen visar att vi med smart planering kan bygga så att fler har råd att bo, utan att göra avkall på kvalitet, säger Karin Wanngård.

9000 kronor för en trea är planen

Exakt vad hyra blir är inte spikat.

Stadens "billiga" hyresrätter blir dyrare än tänkt

– Vi är inte helt klara med vad hyresnivån landar på men målsättningen är 9 000 kronor för en trea, säger Karin Wanngård.

Målet är att bygga 3500-5000 nya hyresrätter i Stockholmshus fram till år 2020. Det är de allmännyttiga bostadsbolagen Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska bostäder som är med i projektet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det första Stockholmshusen

När: Första spadtaget tas torsdag 7 december klockan 12.

Var: Stövargatan 31, Rågsved.

Mer: Elever från Snösätraskolan ska hjälpa bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) att ta det första spadtaget.

MER OM STOCKHOLMSHUS

✔ Totalt är det just nu 3167 stycken hyresrätter i Stockholmshus (fördelat i 25 olika projekt) som är inne i olika typer av processer, allt ifrån markanvisningar till färdiga detaljplaner.

✔ Förutom Säterhöjden är det ytterligare tre detaljplaner som hittills vunnit laga kraft.

✔ Fördelningen mellan bostadsbolaget ser hittills ut enligt följande:

Familjebostäder: 1053

Stockholmshem: 702

Svenska bostäder: 1412

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.