Nu byggs en av Stockholms värsta cykelpassager om

Ett av de absoluta hatstråken i city. Nu byggs Arsenalsgatan om för att förbättra för gående och cyklister.

  • Publicerad 13:30, 2 nov 2018

Sedan förra hösten har staden jobbat med att bygga om sträckan Nybroplan-Gustav Adolfs torg för att förbättra för gående. Nu har turen kommit till Arsenalsgatan – en av de mest avskydda sträckorna i city.

Det är sträckan förbi T-baneuppgången Kungsträdgården, från Kungsträdgårdsgatan till Blasieholmstorg, som är först ut.

Cyklister får ny väg rakt över torget i City

En så kallad ta-plan, för hur trafiken ska ledas om under byggtiden har precis godkänts och enligt entreprenören räknar de med att sätta spaden i backen inom två veckor.

Bredare cykelbanor

Under byggtiden hänvisas cyklister till bland annat Stallgatan eller Wahrendorfsgatan. Gående kommer kunna passera under hela byggtiden enligt entreprenören.

Så vad är det som ska göras? Bland annat detta:

Nya bredare cykelbanor, 3,2 meter, med granithällar och med en ”skyddszon” av storgatsten på minst 0,9 meter på båda sidor. Cykelbanan separeras tydligare genom kantstenar och nivåskillnad mot gångbanan. Även gångbanan breddas. I slutet av februari ska det arbetet vara klart enligt ta-planen.

Nu har "hatstråket" fått ny cykelbana

När arbetet rullar vidare till den östra delen av Arsenalsgatan så breddas cykelbanan även där till 3,2 meter. Den norra gångbanan breddas även den till 3 meter.

Dessutom ska det bli förbud mot infart med motorfordon, förutom leveranstrafik när det inte är rusning, samt stopp- och parkeringsförbud förutom på anvisade platser.

Över Raoul Wallenbergs torg är sedan tanken att bland annat bredda cykelbanan till 3,25 meter, där smågatstenen behålls med slipas. En ny kantlinje av brons ska markera cykelbanan tydligare mot torget

Hela projektet ska vara klart till nästa sommar.

Stallgatan. Cyklister och fotgängare hamnar ofta lätt i konflikter på Stallgatan i höjd med utgången från tunnelbanan. Foto: Karoline Montero Araya

Stallgatan. Här ska cykel- och gångstråket byggas om för att bli säkrare. Foto: Per Brandt

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

De springer runt Mariatorget – i ett dygn

Nyheter Galna satsningen på Södermalm för välgörenhet Under 24 timmar kommer ett gäng stockholmare springa runt Mariatorget. För Musikhjälpen såklart.måndag 19/11 16:40