Vision. Så här ser visions­bilden ut för det nya huset. Till höger i bild är centrumhuset, till vänster Fittjahöjdens park. Foto: illustration: Enter Arkitektur

Nu byggs Fittjas nya bostäder och konsthall

66 hyresrätter i ett sjuvåningshus. Med den nya konsthallen och biblioteket i bottenplan. Nu är etapp två i bygget av nya Fittja centrum igång. Nu ska byggstängslen bli en konstutställning skapad av Fittjaborna.

  • Publicerad 18:09, 16 nov 2017

Fittja centrums första etapp, påbyggnaden av centrum, står klar. Och nu har bygget av den andra av totalt fem etapper satt igång: ett sju våningar högt flerbostadshus med totalt 66 lägenheter på baksidan av centrum, intill parken Fittjahöjden.

I husets bottenplan, med glasade fasader, ska Fittja konsthall och biblioteket flytta in. På husets södra gavel ska det finnas plats för ett kafé. Centrum kommer också få entréer på baksidan. Det ska skapa ett tryggt och levande stråk, enligt Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

– Gångstråket har upplevts som otryggt och mörkt. Tanken nu är att skapa ett tryggt och levande gångstråk bakom centrum, det har varit en viktig del i planen, säger han.

Parken rustas upp

Samtidigt håller kommunen på att rusta upp parken.

Stora delar av området bakom centrum kommer från och med nu och fram tills huset står klart nästa år att vara en byggarbetsplats omgärdad av byggstängsel. De ska förvandlas till en konstutställning skapad av Fittjabor.

– Idén är att Fittjaborna ska göra sina egna avtryck på bygg-gallrena, det ska bli ett konstprojekt. Det ska växa i takt med bygget, säger Cecilia Falk, projektledare på kommunen.

För att berätta om vad som är på gång att hända bakom byggstängslen ordnar hon en poesikväll i Fittja centrum nästa torsdag. En scen byggs upp där vinnarna i Ortens bästa poet Botkyrka, Nora Khalil och Malaak Habib och den sydafrikanska poeten Koleka Putuma läser dikter.

– De ska skriva första kapitlet av konsten på bygg-gallren, säger Cecilia Falk.

Enligt nuvarande tidsplan ska huset stå klart i början av 2019.

Poseikväll

Torsdag 23 november klockan 17 till 18 ordnar kultur- och fritidsförvaltningen en invigning inne i Fittja centrum.
Botkyrkas två finalister i Ortens bästa poet, Nora Khalil och Malaak Habib och den sydafrikanska poeten Koleka Putuma läser dikter. De är först ut att utsmycka byggstängslen.

Längre fram ska fler Fittjabor få vara med och utsmycka stängslen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.