REKORDTAKTER. Antalet hyresrätter som byggs nu är på rekordnivåer, vilket ser ut att fortsätta under 2019. Foto: Mostphotos

Nu byggs fler hyresrätter än bostadsrätter

För första gången på många år byggs det fler hyresrättslägenheter än bostadsrättslägenheter i Stockholm. Och prognosen är att det fortsätter.

  • Publicerad 06:55, 2 feb 2018

Under 2018 kommer det byggas 4200 hyresrätter i Stockholm, och ”bara” 3300 bostadsrätter. Det här är ovanligt på Stockholms bomarknad.

– Nu ser vi svart på vitt hur politiken påverkar. Under många år har hyresrätter, främst kommunala, varit lågprioriterade. Men nu har vi i majoriteten ändrat det här, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Nuvarande produktionstakt innebär att antalet hyresrätter som påbörjats nästan har fördubblats sen förra mandatperioden då i genomsnitt 1580 hyresrätter påbörjades varje år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men att det rödgrönrosa styret i Stadshuset tar åt sig äran är helt uppåt väggarna, enligt oppositionen.

– Att få fram nya bostäder har enormt långa ledtider. Det vi nu ser resultatet av är det arbete vi lade ner under förra mandatperioden, säger Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd.

Enligt honom är förklaringen till den höga andelen hyresrätter att det just nu byggs många studentlägenheter i Stockholm, vilket skruvar upp hyresrättstalen.

– Alliansen fattade beslut om 9 000 studentlägenheter, vilket gör att vi inom ett par år har byggt ikapp behoven. Det här är mycket positivt och gör att antalet nyproducerade hyresrätter kommer vara fortsatt högt de kommande åren, säger han.

2009 var året då det senast byggdes fler hyresrätter i jämförelse med bostadsrätter. Men det som gör att de aktuella siffrorna sticker ut är att det helt enkelt rör sig om helt andra nivåer. Farten på byggandet nu är rekordhögt.

– Antalet markanvisningar och de bostäder som nu som håller på att rulla fram är mycket högt, mer än miljonprogramsnivåerna på 1960-talet, säger Jan Valeskog.

Åsikterna går isär

Den stora skiljelinje är inte hyresrätt kontra bostadsrätt, utan vilka som ska bygga hyresrätterna. Socialdemokraterna ser gärna att de allmännyttiga bostadsbolagen bygger en majoritet av de nya lägenheterna, bland annat så kallade Stockholmshus med billig hyra.

– Vårt mål med Stockholmshusen är att få ner boendekostnaden med cirka 25 procent, vilket jag verkligen hoppas vi ska lyckas med, säger Valeskog.

Moderaterna å sin sida anser att privata byggaktörer ska få fler markanvisningar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är inte bra när de kommunala bolagen får för stor del av kakan. För att nå en hög byggtakt behöver vi vara många olika aktörer som bygger Stockholm, säger Joakim Larsson.

Hur kan utgången i höstens val förändra vad som byggs i Stockholm?

– Något förenklat kan man säga att vi Socialdemokrater vill bygga nya hyresrätter, moderaterna vill sälja av, säger Jan Valeskog.

Joakim Larsson håller inte alls med.

– Det där är bara larvigt. De hyresrätter som byggs just nu är sådant som moderaterna har fattat beslut om. Jag ser gärna att hälften av det som byggs är hyresrätter, men vi måste låta skickliga och kunniga privata aktörer också få markanvisningar och delta i byggnationen av Stockholm, säger Joakim Larsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

STOCKHOLMSHUS

Totalt 3167 stycken hyresrätter i Stockholmshus som är inne i olika typer av processer

Fördelning inom allmännyttan:
Familjebostäder: 1053
Stockholmshem: 702
Svenska bostäder: 1412