Parkering. Infartsparkeringen ska bli smidigare att parkera på men annars kommer den få stå kvar. Foto: Helle Kikerpuu

Nu byggs nytt torg vid galoppfältet

Nu ska det bli trevligare att gå av vid Galoppfältets station, då kommunen börjat bygga ett tillfälligt torg på platsen.

  • Publicerad 12:06, 19 mar 2020

I dagarna började arbetet med att bygga om den plats man möts av när man går av Roslagsbanan vid Galoppfältets station.

– Idag är det en otrygg trafiklösning och tillfällig busshållplats som endast använts vid de permanenta avstängningarna för Roslagsbanan. Vi bygger nu om för att det ska bli bättre och säkrare för fotgängare och cyklister som för bilister, säger Anna Haraldsson projektchef från Täby kommun.

Tanken är att bygga ett tillfälligt torg på platsen som ska skapa en tydligare entré mot Täby park. Den u- sväng som man idag möts av kommer att tas bort och bli en väg och busshållplatserna kommer att tas bort då de inte används.

Stort fokus ligger på att skapa en säkrare plats genom avsmalningar i gatan för att få ner bilarnas hastighet, ett säkrare övergångsställe och bättre belysning.

Inspiration från kustlandskap

På platsen byggs även hundra nya cykelparkeringar, vissa av dessa kommer vara under tak. De kommer vara placerade bredvid spåret på Täby park-sidan.

– De ska finnas för de som bor i Täby park men även andra Täbybor som vill cykla och parkera vid stationen, säger hon.

Inspiration till torgets utformning kommer från Östersjökusten. Man kommer att lägga ut klapperstenar på platsen för att skapa ett fält och växterna på platsen ska få tankarna till kustlandskapet.

– Klapperstenarna kommer vi att ta från stenblock som schaktats fram i arbetet med att bygga Täby park, säger Anna Haraldsson.

Det är ännu inte bestämt hur länge det tillfälliga torget kommer att finnas, från fem till tio år menar Anna Haraldsson. I framtiden finns planer på att öppna upp den befintliga underfart som går under spåren.

– Vi utreder alternativ för att göra detta, den byggdes 1992 men öppnades aldrig. Den är inte helt modern, det är andra krav idag och vi måste ansluta den till stora marknadsvägen, säger hon.

Arbetet kommer att pågå fram till juli och beräknas kosta över en miljon kronor. Bygget kommer att delas in i två etapper och under byggtiden kommer Galoppvägen att stängas av för trafik i omgångar.

Infartsparkeringen kommer inte att påverkas märkbart under byggtiden.

– Den kommer att få en ny infart och sen ska det bli tydligare hur man ställer sina bilar, säger hon.

Nytt torg. Såhär ser det ut på platsen idag, men snart ryker busshållplatserna och u-svängen. Foto: Täby kommun

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt