Nu byggs Osthuset i Gubbängen

Klappat och klart! Och två år försenat på grund av överklaganden. Inom kort tas första spadtaget för ett av Söderorts mest omstridda och kontroversiella byggen: Osthuset i Gubbängen.

  • Publicerad 06:50, 18 apr 2018

Det här är en extremt segdragen byggstrid som vi skrivit massor om. Det är två hus med studentbostäder som i över tre år upprört medborgare och splittrat Socialdemokraterna. Placeringen är vid Knektvägen, alldeles vid Gubbängens t-bana, på delar av ett mindre grönområde.

Det officiella namnet på projektet är Sicklingen, men på grund av tidiga skisser där runda fönster på ett av husen påminde om hålen på en ost, har det kallast för Osthuset av så gott som alla. Det andra bygget har fått smeknamnet Legoladan.

Grannarnas överklagan avslås igen – nu byggs Osthuset i Gubbängen

Från början var planerad byggstart 2016 men på grund av alla protester och överklaganden så har det skjutits fram och skjutits fram. Den slutgiltiga domen till förmån för studentbostäderna kom förra juni då samtliga överklaganden underkändes.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu planerar man att ta det första symboliska spadtaget i mitten av juni 2018, med vissa inledande grundarbeten som följd. Det rediga byggandet kommer igång i höst. Ännu saknas bygglov. Byggherren Åke Sundvall har nyligen skickat in en sådan ansökan, och den kommer att behöva kompletteras. Men trots det räknar man med det där första spadtaget om två månader.

Om allt går smidigt beräknas inflytt för de 84 studentbostäderna i början av 2020.

S-protester mot Osthus

Skissat och klart. Så här är det tänkt att se ut. Det tidigare ostutseendet har bytts ut mot ett mer vanligt husutseende. Foto: Åke Sundvall

Så här såg skissen på huset ut innan det reviderades. Foto: Utopia arkitekter