Utedass. Tanken med projektet är bland annat att uppmärksamma vilken resurs vi spolar ut i våra toaletter. Foto: KTH Arkitekturskolan

Nu byggs sex utedass vid Valhallavägen

25 arkitekturstudenter vid KTH är just nu fullt upptagna med att bygga sex utedass på universitets campusområde vid Valhallavägen. Dassen kommer sedan att placeras ut på olika platser i länet.

  • Publicerad 10:23, 15 maj 2019

Tanken med utedassen, som bär namn som Rågsvedsslottet och Krabban, är att ge studenterna förståelse för huskonstruktioner. Men även att ge insikt om vilken resurs vi i dag spolar ut i toaletten.

– Den mängd fosfor som behövs för att odla min mat varje år är inte mer än den jag kissar ut. Ändå bryter vi fosfor världen över för att göda våra åkrar och som till slut hamnar i ett övergött Östersjön, säger Martin Öhman, en av två ansvariga lärare på KTH Arkitekturskolan.

Stockholm stad vill sälja utedass – i Huddinge

När utedassen är klara kommer de att placeras ut i Stockholms naturreservat i Årstaskogen, i Rågsved/Snösätra och i Nackareservatet. Även Värmdö kommun är intresserade av att placera ut toaletter i skärgården.

Studenterna kommer att bygga utedassen i anslutning till arkitekturskolan fram till den 17 maj. Mellan den 24 och den 27 maj ställs de ut på samma plats.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android