Nu byggs Torsgatans nya cykelbanor

Nu byggs Torsgatan om för att få bredare trottoarer och nya enkelriktade cykelbanor.

  • Publicerad 11:27, 11 okt 2018

Det är sträckan från Norra Bantorget till Sankt Eriksplan som ska göra om och nu har arbetet med den första etappen, mellan Odengatan och Sabbatsbergsvägen satt igång.

Vad som ska göras? Enkelriktade cykelbanor, 2,25 meter breda. På flera platser görs korsningarna säkrare genom upphöjningar och borttagna trafiksignaler. Även bredare trottoarer är på gång.

Beslutat: Torsgatan byggs om till stadsgata

I ytan mot bangården, där Citybanan-projektet tidigare huserade, ska en yta för ”mindre byggnader” göras i ordning. Där har Bonnier Fastigheter tidigare presenterat idéer på en så kallad boxpark, containrar med exempelvis ”kulturell verksamhet, kaféer och restauranger”.

Londoninfluerad "Boxpark" ska ge nytt liv till Stockholms döda gata

Runt 50 parkeringsplatser försvinner längs gatan men enligt staden finns det lediga platser i garagen i området.

Cykelbanan leder rätt in i parkeringen

Under byggperioden kommer det gå fortsatt att köra längs sträckan men framkomligheten är begränsad. Även cyklister leds om, men det har inte varit problemfritt.

I dagsläget är den godkända lösningen att leda cyklisterna upp på trottoaren. Problemet? På många håll är det rätt in i välanvända cykelställ.

Staden är medvetna om problemet, som diskuterades på ett byggmöte med entreprenören nyligen och i nästa vecka ska man träffas på plats för att försöka komma fram till en ny lösning. Man har bland annat diskuterat annan plats för cykelparkering under byggtiden..

Den första etappen ska vara klar nästa höst. I vår sätter även nästa etapp igång. Enligt staden ska den etappen också vara klar till nästa höst men vissa arbeten kan bli kvar till 2020.

Totalt kostar projektet 85 miljoner kronor varav Trafikverket står för 10 miljoner som ersättning för Citybanan-arbetet.

BYGGE. Torsgatans ska bland annat få nya cykelbanor och bredare trottoarer. Foto: Per Brandt

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stockholm får hastighetsstyrda SL-bussar

Nyheter Fjärrstyrning ska förhindra chaufförer att köra för fort Bussar som automatiskt sänker hastigheten, till exempel utanför skolor och förskolor. Det är snart standar på SL:s bussar i Stockholm, enligt Keolis.tisdag 11/12 21:00

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50