Så här såg det ut när groddammen i Nackareservatet invigdes 22 maj i år. Foto: Grodkollen.se

Nu byggs ytterligare en groddamm i Söderort

Det finns redan på en mängd platser i Söderort – nu är det Vintervikens tur att få en groddamm.

  • Publicerad 11:50, 13 nov 2017

En ny groddamm ska anläggas i Vinterviken, på området mellan Vintervikens trädgårdskafé och fotbollsplanen. Alltså öster om kaféet. Dammen ska uppta en yta på drygt 300 kvadratmeter och förutom själva dammen, som blir 60-80 centimeter djup, är tanken att lägga ut klivstenar i vattnet och bygga en brygga intill där man kan stå och titta.

Väntar på bygglov

– Vi har kommit ganska långt i planeringen och har en idé om utformning och plats. Det finns bra förutsättningar för grodor på den här platsen, säger Vide Ohlin, ekolog och projektledare på Grodkollen.se.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tillsammans med staden har de ansökt om bygglov och så fort det är klart ska de börja gräva.

– Vi hoppas kunna starta någon gång under vintern eller våren, säger Vide Ohlin.

Många skäl till att bygga groddamm

Dammen i Vinterviken är en i raden av groddammar som staden har anlagt de senaste tio åren. Syftet är dels att öka beståndet av groddjur eftersom det minskar i takt med att det byggs nytt – här ingår även paddor och mindre vattensalamander – i Stockholm, dels att skapa platser för barn och ungdomar att komma och studera groddjur.

– Barn är superfascinerade av livet i en groddamm, sätt en håv i händerna på dem så förstår du vad jag menar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00