FOTBOLL. På lördag startar drop in-fotbollen. Foto: Arkiv/Anna Wettergård

Nu drar drop in-fotbollen igång

I helgen drar Sollentunas drop in-fotboll igång för säsongen. Fotbollshallen öppnar varje lördagskväll fram över upp för unga som vill spela fotboll och träffa nya personer.

  • Publicerad 10:13, 30 nov 2018

När det börjar bli mindre än 10 grader utomhus så finns det inte så mycket att göra längre.

För femte året i rad drar nu Sollentuna FK:sdrop in-fotboll igång. De första åren var träningarna på Satelliten, men flyttades förra vintern till Sollentuna Fotbollshall i Norrviken. Med större ytor kan ungdomarna numera få spela av sig betydligt mer.

Och många har väntat otåligt.

– Många började fråga redan i september när det skulle dra igång, säger Bashar Tancro Hussein, projektledare för drop in-fotbollen och skrattar. När det börjar bli mindre än 10 grader utomhus så finns det inte så mycket att göra längre. Där kommer fotbollen in. Vi möjliggör för ungdomar som inte är kopplade till en förening att få spela.

Minskar utanförskap

Syftet med projektet är att minska utanförskap, skapa sysselsättning och överbrygga kommungränserna.

– I Sollentuna håller sig många i sina kommundelar, och det finns inte några direkta broar mellan de. Genom fotbollen får de umgås med personer som de antagligen inte hade umgåtts med annars. Vissa känner sig lite nervösa inför det, att de inte skulle passa in. Men jag vill säga tvärt om: kom hit och våga möt människor som du kanske inte annars träffar. Du har säkert mer gemensamt med dem än dina grannar.

Samtidigt erbjuder aktiviteten något annat än att driva runt utomhus.

– Vi sysselsätter uppåt hundra ungdomar varje lördagskväll när de kanske annars inte hade haft så mycket att göra. Tyvärr finns det negativa krafter som vill dra ungdomarna åt fel håll. Det är viktigt att det finns positiva krafter som drar åt ett annat håll.

Ledare med lokal förankring

Fem ungdomsledare finns med på träningarna och hjälper till. Nästan alla har lokal förankring och känner många av ungdomarna. Och även kring deras uppdrag finns en större tanke.

– För många blir det en första ingången till ett jobb och ger en referens för framtiden. Alla ledarna utvecklas såklart i olika takt i rollen, men alla växer med uppgiften, säger Bashar Tancro Hussein.Samtidigt

Mellan 20–21.30 får barn och ungdomar mellan 10 och 15 år spela. Ungdomar från 16 och uppåt får spela mellan 21.30 och 24. Alla är välkomna – oavsett tidigare kunskaper, och både tjejer och killar.

– Tyvärr har vi haft svårt att locka tjejer. Nästa steg i utvecklingen skulle vara en drop in-fotboll enbart för tjejer.

MER Drop in-fotboll

För ungdomar mellan 10-14 år gäller kl. 20:00 - 21:30
För ungdomar 15+ år gäller kl. 21:40 - 23:45
Vart: Norrviken hallen.
Observera: Vissa avvikelser förekommer. Håll dig uppdaterad vid Facebooksidan Sollentuna Drive-in-fotboll.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kommunen ser över gamla torp

Nyheter Letar du efter ett litet fritidshus? Drömmer du om ett hus från sekelskiftet eller ett torp nära stan? Nu ska Sollentuna kommunfastigheter gör en statusbesiktning av gamla fastigheter, som så småningom kan hyras ut till privatpersoner.lördag 20/4 8:00

Förening städar i Norrviken och Edsviken

Nyheter Naturskyddsföreningen engagerar under Nordiska kusträddardagen Hallå där Linna Fredström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sollentuna. Ni ska snart engagera er i Nordiska kusträddardagen och hålla en skräpplockardag i Norrviken och Edsviken. Varför är den...torsdag 18/4 18:00

Brand släckt i centrala Sollentuna

Nyheter Ingen skadad meddelar Storstockholms brandförsvar. Brandkåren kallades till en brand i centrala Sollentuna under eftermiddagen. Insatsen är nu avslutad.torsdag 18/4 17:10