Liljeholmsbrons cykelbanor har enkelriktats med start idag. Foto: Linda Gren

Nu enkelriktas cykelbanorna på Liljeholmsbron

Från och med idag, 19 augusti, är cykelbanorna på Liljeholmsbron enkelriktade.

  • Publicerad 15:07, 19 aug 2019

Det har varit ett diskussionsämne och önskan hos många cyklister länge, att enkelrikta cykelbanorna över Liljeholmsbron på samma sätt som över Västerbron, och idag meddelade trafikkontoret att nu är det gjort. Från och med idag, 19 augusti, gäller de nya bestämmelserna.

Här är cykelbanorna som rustas i år

– Det är lite målning som saknas som kommer göras i natt, lite kompletterande linjemålning för att tydliggöra hur man ska cykla, men skyltningen ska vara på plats, säger Ola Eriksson, presskommunikatör på trafikkontoret.

Den långsiktiga planen är att bredda gång- och cykelbanorna till cirka sex meter på den östra sidan i riktning mot Södermalm, genom att ta bort ett södergående körfält. Den västra sidans gång- och cykelbana ska fortsätta vara fyra meter bred. Men de arbetena planeras först göras när hela bron renoveras, vilket tidigast kan ske 2022.

Då var först planen också att enkelrikta cykelbanorna med i och med att andra jobb som underlättar passager gjorts i området enligt Ola Eriksson kunde staden nu tidigareläggare den delen.

– Vi vet att det här har efterfrågats av cyklisterna så vi hoppas att de tycker att det blir bra. Bredderna kan vi inte göra något nu, men vi ser fram emot att hela bron renoveras så vi kan bredda också. Men det här är en bra början, säger Ola Eriksson.

Kommer ni göra något mer utöver målning och skyltning nu i början för att uppmärksamma cyklister vad som gäller?

– Jag vet att vi har varit ute nu på eftermiddagen för att se hur det fungerar. Vi har inte planerat något mer, men märker vi av någon anledning att det inte fungerar får vi fundera om det är något i till exempel skyltningen som vi kan göra, men vi kommer inte ha några mänskliga vägvisare eller så.