Minnesplatsen för Anna Lindh flyttas från det nuvarande området vid Götgatan till parken vid det som länge var hennes hemkvarter. Såväl 
Elias Frigård och Rebecka Herbring som Leyli Almali gillar att Vintertullsparken nu döps om till Anna Lindhs park.

Nu får Anna Lindh sin park

Tio år efter mordet på Anna Lindh ska hon få en värdig minnesplats på Söder. Nu ska Vintertullsparken namnges efter utrikesministern.

  • Publicerad 10:35, 13 sep 2013

En undanskymd, ovärdig vändplan inklämd bakom en thaikiosk intill en pizzeria. Så har Anna Lindhs plats vid Åsötorget beskrivits av många Södermalmsbor som har upprörts över minnesplatsen som invigdes nästan sju år efter mordet på utrikesministern.
Sedan dess har mängder av samtal och mejl tagits emot av redaktionen från personer som tycker att Anna Lindhs plats ser för hemsk ut och borde rustas upp, eller ännu hellre att en ny minnesplats borde utses.
Elias Frigård bor inte långt i från platsen men har aldrig noterat den diskreta namnskylten som är det enda som markerar att man står på Anna Lindhs plats.
– Jag promenerar förbi här rätt ofta men jag hade ingen aning om att det här har varit hennes plats. Det känns ju inte riktigt som en minnesplats, säger han.

År av diskussioner
Inte heller stadens politiker eller namnberedning har varit nöjda med den utskällda minnesplatsen. Efter många år av diskussioner har man nu enats och Anna Lindhs anhöriga har godkänt att Vintertullsparken byter namn till Anna Lindhs park.
– Jag tror att det blir mycket bättre. Parken är trevlig och vacker. Här kan man till exempel sätta upp en staty eller ett minnesmärke. Min personliga uppfattning är att miljön är mer mänsklig och sympatisk, säger namnberedningens ordförande Staffan Nyström.
Det var i våras som studiecirkeln Barnängens Historia och bostadsrättsföreningen Hamnvakten, som ligger intill parken, föreslog ett namnbyte på Vintertullsparken eftersom Anna Lindh i många år bodde vid Färgargårdstorget. Enligt Staffan Nyström gav det namnberedningen ett gyllene tillfälle att se till att Anna Lindh fick en mer värdig minnesplats.
– Under årens lopp har det förts många diskussioner av och till om platsen, men det har inte funnits en politisk enighet kring hur man skulle göra. Det har varit känsligt att riva i det här ärendet. Men nu kom det ett bra förslag från tredje part som vi helt enkelt är tvungna att utreda och ta ställning till, säger Staffan Nyström.

Lindhs hemkvarter
Claes Kjellander, ordförande i bostadsrättsföreningen Hamnvakten, är en av dem som engagerat sig i namnfrågan och la fram förslaget.
– Det var främst för att Anna Lindh bodde och levde här länge. Parken används mycket både av barn och pensionärer och ligger fint vid vattnet. Jag hoppas att det blir en bra plats, säger han.
Nu återstår den formella beslutsprocessen. När namnberedningen möts på måndag ska ärendet behandlas officiellt och sen ska stadsbyggnadsnämnden klubba förslaget, innan skyltar kan bytas ut.
Både finansborgarrådet Sten Nordin (M) och oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är eniga om att parken ska byta namn.
– Det är pinsamt att det har gått år ut och år in utan att något har gjorts åt platsen. Anna Lindh var en av våra stora politiker. Det här har varit dåligt skött från staden och det finns inga ursäkter för att det har sett ut så här. Det är skönt att vi äntligen får en värdig plats, säger Karin Wanngård.
Enkelt projekt
Både Vintertullsparken och Anna Lindhs plats försvinner som namn och därmed blir vändplanen vid Åsötorget namnlös igen.
– Den här platsen behöver faktiskt inte ett eget namn och hette ingenting innan. Rent praktiskt blir det här förhållandevis enkelt att genomföra detta eftersom det inte är några adresser som ska ändras, säger Staffan Nyström.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.