Utgivare. Musa Isse, från Skärholmen, är redaktör för den nya somaliska barntidningen Carruurteenna. Foto: Privat

Nu får barnen en egen somalisk tidning

Intresse för läsning, kultur och språk. Men även integration. Det hoppas Musa Isse, skärholmsbo och redaktör, att Nordens första tidning för somaliska barn leda till.

  • Publicerad 12:20, 1 feb 2016

– Vi såg att det finns ett stort behov av en tidning för somalisk-svenska barn. Det mesta som finns på somaliska riktar sig till vuxna, vi kunde inte hitta något som riktar sig till somaliska barn vare sig i Skandinavien eller Europa, säger Musa Isse, redaktör och ansvarig utgivare för den nya somaliska barntidningen Carruurteenna.

Premiärnumret kom ut den 8 januari och målet är att tidningen ska komma ut fyra gånger per år. Bland texterna finns nyheter, sagor, kulturartiklar, serier och texter om Somalias historia.

– Jag tror att det är viktigt att stärka barnens intresse för litteratur. Men också intresset för Somalias kultur, språk och historia, så att de lär sig hur deras föräldrar har haft det och visa vilka bra chanser de har här i Sverige, säger Musa Isse.

För att göra det har varje nummer ett porträtt på en framgångsrik svensk-somalier.

– I första numret har vi en intervju med Abdirahman Hashi. Han berättar sin historia, om hur han kom till Sverige utan att kunna svenska, men som sedan lärt sig det, läst till biomedicinsk analytiker och nu jobbar på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han har integrerat sig och lyckats komma in i samhället, och förhoppningsvis kan barnen få inspiration av det och känna att de kan bygga sin egen dröm, säger Musa Isse.

Han hoppas också att tidningen ska hjälpa barn och föräldrar att komma närmare varandra, genom att föräldrarna läser för barnen.

– Många somaliska föräldrar är inte så bra på svenska. Men genom att läsa sagor för barnen kan det både stärka kommunikationen mellan dem, men också leda till att de börjar läsa svenska sagor.

Carruurteenna

Ges ut av föreningen Somali-Nordic Culture.

Vänder sig till svensk-somaliska barn i åldern 7-14 år.

Tidningen kommer ut fyra gånger/år och innehåller sagor, kulturartiklar, reportage, den Bamse-inspirerade seriefiguren Dalmar, artiklar om djur, natur och Somalias historia. Varje nummer innehåller även ett porträtt på en framgångsrik svensk-somalier.

Carruurteenna betyder ”våra barn”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.