Foto: Azam Khalil/Claudio Britos

Nu får Botkyrka nationalarena för cricket

I helgen spelar Alby cricketklubb sin säsongspremiär i Märsta i stället för på hemmaplan eftersom Brunna IP är i alltför dåligt skick. Men nu växer gräset på de nya cricketplanerna vid Kärsby IP som i augusti ska bli Sveriges centrum för cricket.

  • Publicerad 12:12, 25 apr 2019

Det blir två cricketplaner i Kärsby, en för träning och en för tävling, och där är gräset sått och belysningen på plats.

– Det finns 25-30 cricketplaner i Sverige men inte en enda som har belysning. Detta blir Nordens första cricketplan med belysning, säger Azam Khalil, ordförande i Alby cricketklubb.

Bara att planerna är gjorda speciellt för cricket är stort, menar han. Tidigare har cricketen fått samsas på fotbollsplaner och på gräsmattor där att det ibland går promenadstigar rakt igenom spelplanen.

– På Brunna IP där vi har spelat cricket i mer än 20 år är det väldigt dåligt. Där är pitchen liten och vid sidorna är det gångvägar där det kommer barn och hundar. Med hårda cricketbollar som kan gå i 120-130 kilometer i timmen kan det gå illa om om någon träffas.

STOR: Nedanför fotbollsplanerna och utegymmet i Norsborg ligger den nya cricketanläggningen. Foto: Claudio Britos

På lördag spelas säsongens första match mellan Albys elitlag och Märsta. Det är en hemmamatch för Alby men eftersom planen i Brunna är alltför dålig kommer den ändå spelas i Märsta.

– Vi kan inte spela elitmatcher i Brunna när pitchen är så liten och underlaget så dåligt. Det är en stor match för oss och vi vill inte ta risken att någon skadar sig, säger Azam Khalil.

Men cricketsäsongen sträcker sig fram till mitten på september, så med lite tur kan några finaler spelas på den nya pitchen.

Invigning i augusti

Den är nämligen planerad att invigas i augusti. Även om gräset som nu gror kan vara spelklart redan i juni återstår bygget av servicebyggnad med samlingslokal, kansli, café och en läktare som rymmer 200 personer.

11 miljoner kronor har den nya anläggningen kostat. Botkyrka kommun har lagt nio miljoner och Riksidrottsförbundet har betalat resten. Planen var tidigare att Huddinge kommun skulle bekosta en del, eftersom det finns föreningar även där som vill använda anläggningen. Men nu blev det istället så att Huddinge är med och bekostar driften.

LJUST. Att det är belysning på cricketplanerna gör dem unika i Norden, menar Azam Khalil, ordförande i Alby cricketklubb. Foto: Claudio Britos

– De betalar 331 460 kronor om året, på ett fem års kontrakt. Det är en hel del gräsklippning som ska göras på en cricketplan, säger Linus Söderling, verksamhetschef för idrott och anläggning på Botkyrka kommun.

Huvudstad för cricket

Han tror att cricketanläggningen kommer göra mycket för Botkyrka.

– Planmåtten funkar för landskamper. Och mig veterligen finns det ingen annan anläggning i Sverige som har två planer, så detta kommer bli störst i landet. Botkyrka kommer helt klart bli Sveriges crickethuvudstad, säger Linus Söderling.

Azam Khalil håller med.

– Om finalerna i de långa formaten spelas i Stockholm så tror jag absolut att Kärsby cricket center kommer vara en favorit plats. Botkyrka kommer bli centrum för cricket i Sverige. 

Botkyrka vill bli centrum för cricket – satsar nio miljoner på ny arena

Uppsving för cricket i Flempan

LAGUPPSTÄLLNING. I måndags spelade Alby cricketclubs under 15-lag mot Stockholms cricket club i en full tre timmars match. Runt 30 barn och deras föräldrar samlades på Brunna IP under dagen. "Det var en historisk dag för oss", säger klubbordförande Azam Khalil. Foto: Azam Khalil

GRINDVAKT. Åttaårige Zabi var en av de som spelade i måndags. Foto: Azam Khalil

Fem klubbar i Botkyrka och Huddinge ska spela på den nya anläggningen

Alby cricketklubb

Botkyrka cricket club

Tullinge cricket club

Huddinge cricket club

Jinnah cricket club