DIGITAL. Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) presenterar den nya digitala skärmen vid Stureplans busshållsplats. Foto: Clarence Frenker

Nu får busskurerna realtidsinfo – och mer reklam

Nu får Stockholms busskurer digitala skärmar. De första är redan på plats vid bland annat Stureplan och visar både trafikinformation, meddelande och nyheter i realtid.

  • Publicerad 19:27, 3 sep 2019

Regionen i Stockholm ska tillsammans med reklambolaget Clear Channel rusta upp busshållplatserna i Stockholm. Som ett led i det hela byts inte bara kurerna ut, även digitala skärmar ska installeras vid hållplatserna. Där ska realtidsinformation, nyheter och viktiga samhällsmeddelanden kunna visas.

Nu är de första skärmarna på plats och på tisdagen presenterades en av dem vid Stureplans busshållsplats.

Enligt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är det hela ett led i att öka både trivseln och informationen till resenärerna.

Barkarbystaden får solcellsdrivna busskurer

– Det här är en ny, stor satsning för att modernisera våra bussväderskydd. Vi gör dem smartare, utvecklar servicen till resenärerna och gör det på ett bra sätt utan att det kostar skattebetalarna eller resenärerna en krona, säger han.

"Ny standard"

I ett första steg finns tillstånd att sätta upp 16 nya busskurer. Därefter hoppas man på tillstånd för att uppföra dem på ytterligare 37 ställen i staden. Inledningsvis är det stationerna Fridhemsplan, Hötorget, Norrmalmstorg, Odengatan, Stureplan och Tekniska Högskolan (KTH) som står på tur.

Busskur i City utrustas med dagsljus

Men planen är att de även ska finnas i ytterstaden och i kranskommuner.

– Min målbild är att det här ska vara en ny standard när det gäller hur vi arbetar med våra busskurer. För vi vet att vi skulle kunna göra dem mer upphottade och med modern teknik även trivsammare och tryggare. Det är också ett sätt att både bättre och smartare jobba med just resenärsinformation, säger Kristoffer Tamsons.

Ska generera intäkter

Utöver realtidsinformation, nyheter och viktiga samhällsmeddelanden ska även reklam visas på de nya skärmarna. Något som enligt Kristoffer Tamsons kommer att generera nya intäkter till SL-trafiken.

Planen: Ännu mer reklam i SL-trafiken

– Vi har fortfarande potential att öka våra reklamintäkter, och det här är ett bra sätt att få intäkter utan att behöva ta de kostnaderna från skattebetalare och resenärer.