Nu får de äldre en cykeltur

För den i den äldre generationen, som saknar forna somrars cykelturer med vind i håret, kommer snart en ny chans. Sollentuna planerar nämligen att köpa in en slags lastcyklar med extra sittplatser framtill, där den som är sugen på en cykeltur kan bli skjutsad.

  • Publicerad 08:15, 13 jul 2017

Projektet heter cykling utan ålder och finns redan på flera ställen runt om i landet - bland annat i Sundbyberg. Det bygger på att personal, anhöriga eller volontärer tar med personer från äldreboenden ut på tur. Cyklarna är utrustade med en liten eldriven hjälpmotor så att det inte ska bli alltför tungt att cykla, även om man har två passagerare med sig.

Och nu ligger alltså även Sollentuna i startgroparna för att gå med i projektet.

– Jag var på en konferens där representanter för cykling utan ålder var med och pratade. Och det lät så otroligt bra. Ett sådant lyft för de äldre, och så uppskattat. Det säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighetsnämnden, och fortsätter:

– Äldre är i cykelsammanhang ofta en bortglömd målgrupp som förtjänar mer uppmärksamhet. De förtjänar att få komma ut och njuta av vackert väder, fantastiska grönområden och plana cykelstråk medan de känner vinden i håret.

Så hon tog upp idén i trafik- och fastighetsnämnden, där den väckte stort gehör. En enig nämnd beslutade att gå vidare med frågan, och lämna uppdraget till tjänstemännen att utreda den ordentligt.

– Sedan handlar det om att frigöra pengar ur budgeten, säger Moa Rasmusson.

Hon hoppas att utredningen ska vara färdig, så att politikerna kan fatta ett slutgiltigt beslut inom ett halvår till ett år. Om allt går som det ska skulle cyklarna kunna vara på plats till nästa sommar.

– Ja, jag hoppas på det. Men jag vågar inte lova någonting, avslutar Moa Rasmusson.

MER Cykling utan ålder

Den ideella verksamheten Cykling utan ålder startades i Köpenhamn 2013.

Personal eller volontärer tar ut boende på äldreboenden på en cykeltur i specialbyggda trehjuliga elcyklar för att de ska få frisk luft och nya synintryck.

Projektet är även igång i Helsingborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Sundbyberg och Uppsala.

Mer information finns på cyklingutanalder.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Trafikverket hotas av böter för buller

Nyheter Tålamodet med Trafikverkets planerade åtgärder vid Trafikplats Kista är slut. Nu hotar Sollentuna kommun med vite.måndag 18/6 17:19

Novelltävling för unga författare

Nyheter Nu har unga och icke-professionella författare chansen att bli publicerade. Sollentuna Författarsällskap söker bidrag till en antologi som ska ges ut nästa år.fredag 15/6 8:00