Nyöppnat. Nu går det att "handla" glass vid Klingsta-boendet. Foto: Privat

Nu får demensboendet en egen glasskiosk

I dag är det offentlig invigning av en ny godis- och glasskiosk vid Klingsta demensboende. – Vi vill förstärka de boendes självbestämmande, nu får de beställa vad de vill, säger gruppchef Claudia Arredondo.

  • Publicerad 16:31, 18 jun 2019

Sugen på glass eller godis? Då är det bara att ta med dina gamla mynt till en ny godis- och glasskiosk som öppnar på Klingsta vård- och omsorgsboende. Eller nja, det blir mest de boende på demensboendet som kommer att kunna handla – fast de får egentligen varorna gratis.

– Man kommer att kunna handla på krita eller med gamla mynt. Det kräver ett samspel med personalen så att de boende har lite pengar med sig när de går och handlar, säger gruppchef Claudia Arredondo.

Många av de boende har svårt att hantera pengar, det är anledningen till att man använder sig av äldre, ogiltiga mynt.

– Men i vissa stunder vill man göra det och därför har vi låtsaspengar, vi vill skapa den möjligheten, säger Claudia Arredondo.

Personalen på boendet kommer dock kunna handla för riktiga pengar.

– Det här blir också glädje för personalen, de kommer att kunna köpa glass till grundkostnad. De kommer att kunna ta en glass med de boende, säger Claudia Arredondo.

Även dagverksamheten kommer att kunna köpa en glasspinne när de kommer på besök.

Det är Claudia Arredondo och aktivitetsansvariga Danielle Wester som kommit på idén med en kiosk. Personalen har tillsammans hjälpt till att måla och hänga upp hyllor.

Ökad livsglädje

Orsaken till att kiosken nu finns på plats är att de dementa ska få mer autonomi.

– Vi vill förstärka de boendes självbestämmande, nu får de beställa vad de vill. På så sätt ökar livsglädjen, säger Claudia Arredondo.

Hon är extra glad över att även utomstående velat hjälpa till.

– När vi handlade färg berättade vi vad vi skulle göra och fick rabatt. När vi berättade för GB fick vi låna en glassgubbe och flaggor. Det är så roligt att det är många som vill vara en del av det hela, säger Claudia Arredondo.

Ponnyn Dino sprider glädje bland dementa

Stockholm Direkt