Ljus i mörkret. Ny teknik ska lysa upp kommunen. Foto: Most Photos

Nu får Djursholm ny belysning

LED-lampor. Ny armatur. Hundra nya centraler för belysning. Nu satsar kommunen på bättre belysning, och det är Djursholmsborna som kommer att märka störst skillnad.

  • Publicerad 10:29, 21 jan 2019

Gatubelysningen i Djursholm har varit seriekopplad fram tills nu. Det innebär att ett litet fel kan få tusen gatlyktor att slockna.

Men ett nytt system ska göra det mindre känsligt.

– Vi har generellt sett ett bra elnät, med en normal andel driftstörningar för de nära 10 000 ljuspunkter som finns i kommunen. Svårigheten i Djursholm är att ett litet kabelfel kan slå ut flera tusen ljuspunkter, det gör att störningen blir väldigt märkbar. Det nya systemet är en betydande utveckling, säger Emil Andersson, anläggningsförvaltare på Tekniska kontoret.

En annan satsning är att kommunen installerat LED-lampor och en ny sorts armatur som ska göra ljuset kraftigare.

Gatubelysningen ska i framtiden styras via ungefär hundra centraler i kommunen.

– Vi är nu i slutfasen av monteringen av de nya centralerna men vi har arbete kvar att göra. Under nästa år fortsätter satsningen med att byta ut belysningskabel, med särskilt fokus på Djursholm där kablarna är äldst, säger Emil Andersson.

Varje central har en ljussensor som automatiskt känner av hur ljust det är på platsen och tänder och släcker lamporna. Nu släcks gatubelysningen i kommunen en timme efter soluppgång och tänds en timme före solnedgång. Vid platser med mycket rörelse, som Mörby centrum är belysningen tänd lite längre.

Stockholm Direkt