Nu får du bestämma hur nya stadsdelen Täby park ska se ut

Kommunen är ett steg närmare den nya stadsdelen Täby park. Nästa vecka fattar nämnden beslut om att planprogrammet ska ut på samråd. Alltså: nu får Täbyborna tycka till.

  • Publicerad 09:16, 15 apr 2015

Nästa vecka ska planprogrammet, en slags grovskiss, över den nya stadsdelen Täby park ut på samråd. Innan man börjar detaljplanera och slår fast exakt hur Täby park ska se ut ska kommunen ge sig ut på en "road show" där de med husvagn turnerar runt till olika centrum och torg i Täby under sex veckor för att samla in medborgarnas tankar om gamla galoppen.

Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden hoppas att så många som möjligt ska tycka till.

Hur stor vikt lägger ni vid enskilda förslag, kan en Täbybo fälla en park om den är ful?

– Man kan lämna synpunkter på allt i programmet, sen gör tjänstemännen en avvägning. Det blir ju lite hypotetiskt, men om det är viktiga synpunkter är det klart vi tar det till oss, säger han.

Vid det här laget vet de flesta Täbybor premisserna för Täby Park: 6000 bostäder, 5000 arbetsplatser, parker och kvartersstad ska växa fram successivt de kommande 25 åren.

De första kvarteren som börjar bebyggas kommer ligga vid Viggbyholms trafikplats och vid galoppfältets roslagsbanestation.

Vill byta namn på stationen också

– Vi har funderat på att uppvakta SL lite angående stationsnamnet. Stationen heter ju fortfarande Galoppfältet, men nu har ju området bytt namn, säger Johan Algernon.

Täby park ska vara uppbyggd av stadsgator anpassade för mer trafik, som är tänkt att gå som ett kors genom stadsdelen, samt mindre lokalgator och ett "grönt stråk" som är lite lummigare och knyter i hop staden med de planerade grönområdena. Det finns även en plats för tunnelbaneuppgång planerad i fall det skulle bli aktuellt.

I slutet av året kommer galoppverksamheten att vara avvecklad och flyttad till Upplands-bro. I slutet av 2016 beräknas den första detaljplanen vara klar, först då kan byggandet sätta i gång.

Då kan du tycka till

28 maj och 30 maj kommer kommunen att hålla samrådsmöten

Mellan mitten av maj och slutet av juni kan du hålla utkik efter kommunens husvagn runt om i Täby för att dela med dig av synpunkter och önskemål om Täby park.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Hägernäsglädje: tågen rullar igen

Nyheter "Bussförarna har kört som dårar" Nu rullar tågen på Österskärslinjen igen. Täby Nyheter möttes av glada miner från Hägernäsborna, som kan åka med Roslagsbanan igen.onsdag 12/12 16:56

M-topp hotades inför omstritt beslut

Nyheter Vallentunapolitikern: "Det låter hemskt men jag har vant mig" Vallentunas kommunalråd Parisa Liljestrand (M) fick hotbrev innan hon röstade om arbetsmarknadsavdelningens framtid i kommunfullmäktige. Beslutet kunde få "konsekvenser" varnade brevskrivaren.onsdag 12/12 16:52