Nu får du bestämma hur nya stadsdelen Täby park ska se ut

Kommunen är ett steg närmare den nya stadsdelen Täby park. Nästa vecka fattar nämnden beslut om att planprogrammet ska ut på samråd. Alltså: nu får Täbyborna tycka till.

  • Publicerad 09:16, 15 apr 2015

Nästa vecka ska planprogrammet, en slags grovskiss, över den nya stadsdelen Täby park ut på samråd. Innan man börjar detaljplanera och slår fast exakt hur Täby park ska se ut ska kommunen ge sig ut på en "road show" där de med husvagn turnerar runt till olika centrum och torg i Täby under sex veckor för att samla in medborgarnas tankar om gamla galoppen.

Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden hoppas att så många som möjligt ska tycka till.

Hur stor vikt lägger ni vid enskilda förslag, kan en Täbybo fälla en park om den är ful?

– Man kan lämna synpunkter på allt i programmet, sen gör tjänstemännen en avvägning. Det blir ju lite hypotetiskt, men om det är viktiga synpunkter är det klart vi tar det till oss, säger han.

Vid det här laget vet de flesta Täbybor premisserna för Täby Park: 6000 bostäder, 5000 arbetsplatser, parker och kvartersstad ska växa fram successivt de kommande 25 åren.

De första kvarteren som börjar bebyggas kommer ligga vid Viggbyholms trafikplats och vid galoppfältets roslagsbanestation.

Vill byta namn på stationen också

– Vi har funderat på att uppvakta SL lite angående stationsnamnet. Stationen heter ju fortfarande Galoppfältet, men nu har ju området bytt namn, säger Johan Algernon.

Täby park ska vara uppbyggd av stadsgator anpassade för mer trafik, som är tänkt att gå som ett kors genom stadsdelen, samt mindre lokalgator och ett "grönt stråk" som är lite lummigare och knyter i hop staden med de planerade grönområdena. Det finns även en plats för tunnelbaneuppgång planerad i fall det skulle bli aktuellt.

I slutet av året kommer galoppverksamheten att vara avvecklad och flyttad till Upplands-bro. I slutet av 2016 beräknas den första detaljplanen vara klar, först då kan byggandet sätta i gång.

Då kan du tycka till

28 maj och 30 maj kommer kommunen att hålla samrådsmöten

Mellan mitten av maj och slutet av juni kan du hålla utkik efter kommunens husvagn runt om i Täby för att dela med dig av synpunkter och önskemål om Täby park.

Badhuset överklagat av socialdemokrat

Nyheter M: Riskerar att öka kostnaden för hela projektet I förra månaden strök kommunstyrelsen rutschkanorna i Täbys planerade simhall då de var för dyra - och nu överklagar socialdemokraternas Camilla Henricsson Bajas (S) beslutet till Förvaltningsrätten.måndag 6/4 16:50

Yoga i Mariannes mongoltält ska ge hundarna nya krafter

Nyheter Stämning. ”Det är som en annan värld när man kommer in” Tillsammans med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intresserade.fredag 3/4 16:51