Byts ut. Blåbussarna som trafikerar Mälaröarna är gamla och slitna. Foto: Daniel Cannervik

Nu får Ekerö helt nya bussar – med wifi

Tycker du att Ekeröbussarna är gamla och risiga? Det tycker Arriva också. Nu ska hela buss­parken bytas ut eller fräschas upp.

  • Publicerad 15:15, 31 mar 2019

Det här är på tiden. Ni har haft gamla bussar ett bra tag nu.

Nyligen förnyades trafikavtalet mellan SL och Arriva, ett avtal som ger operatören fortsatt förtroende att bedriva lokaltrafik på Mälaröarna. Och det nya avtalet blir något av en nystart – vilket inte minst bussresenärerna kommer att märka av de närmaste månaderna.

Under våren och sommaren kommer hela Arrivas vagnpark vid Ekerögaraget att bytas ut eller rustas upp. Alla de 17 blåbussar som trafikerar Mälaröarna byts i sommar ut till helt nya bussar.

– De är så pass gamla och har gått länge nu, de är slitna. De går hela tiden och på långa sträckor, säger Izhak Dan, kundservicechef på Arriva.

Fordonsbytet kommer att ske i samband med att det nya avtalet träder i kraft den 21 juni.

– Med den nya avtalsstarten tycker vi att det är dags att fräscha upp vagnparken, som en nystart.

Ska gå att ladda mobilen

De berörda bussarna trafikerar linjerna 176 och 177 mellan Mörby station och Stenhamra respektive Skärvik via Brommaplan. De nya bussarna är ledvagnar av märket Man. Alla bussar kommer att ha wifi och möjlighet till mobilladdning.

Övriga 48 bussar – alltså de röda – ska inte bytas ut, däremot ska de genomgå en ordentlig upprustning och fräschas upp.

– De kommer att kännas som nya bussar. Det här är på tiden. Ni har haft gamla bussar ett bra tag nu, så det kommer nog att kännas bra.

Efterlängtat

Upprustningen av de röda bussarna har redan påbörjats och de kommer succesivt att sättas i trafik efterhand de är klara. Att bussarna är gamla och slitna är något som Arriva ofta får höra av resenärerna. Izhak Dan har själv fått frågor om det när han varit ute och mött resenärer.

– Vi står med jämna mellanrum vid Tappström och Brommaplan och träffar våra kunder och de undrar alltid när bussarna ska bytas ut och fräschas upp. Så det verkar vara efterlängtat, säger han.

Wifi och bekväma säten

Samtliga bussar ska vara utrustade med mer bekväma säten och teknik som underlättar arbetspendling.

Bussarna kommer att ha wifi-nätverk och uttag för laddning av telefoner och datorer.

SL:s störningsinformation kommer att visas på infotainment-skärmar inne i bussen.

De nya blåbussarna kommer att ha 50-55 platser och 20-25 ståplatser, vilket är ungefär som i dag.

Källa: Arriva

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15