Staffan Hassius hoppas att sälja så mycket närodlat som möjligt. Foto: Mikael Andersson

Nu får Kårsta sin efterlängtade lanthandel

Staffan Hassius drömmer om att få upp Kårsta på banan, och första steget är en lanthandel som han hoppas ska fungera som en samlingsplats för byns människor, och kommunens råvaror.

  • Publicerad 12:06, 7 nov 2019

– Jag älskar tanken på att stå med pennan bakom örat som förr, att man tittar varandra i ögonen när man handlar, säger Staffan Hassius, som nu fått grönt ljus för sin efterlängtade lanthandel.

Det är inte så att det inte bor någon alls i Kårsta. Men för de som vågat sig utanför dörren denna novemberförmiddag, då bara solen hindrar minusgraderna från att kännas, finns inte så många platser att... ta vägen.

Och det märks, menar Staffan:

– På 90- och 00-talen så hade vi både butiker och mack här i Kårsta, men när det försvann så stannade samhället av lite. Folk bodde kvar, men själva samhället sattes lite på paus.

Byggstart januari

Med lite tur drar lanthandeln igång byn igen. Bygglovet blev precis klart, och det sista hindret är ett utomhusgym som ska flyttas lite norrut. Först när det är helt klart, kommer spaden möta gruset.

Om allt går som planerat sker det redan i januari nästa år. Sedan blir platsen affär, lekplats, fikabänkar – någonstans att ses i byn. Han slänger också in en källare, till råga på allt.

– När man ändå fått utrymmet är det dumt att inte utnyttja det. Sedan vad det kommer bli där nere, det är inte helt klart ännu, säger Staffan.

Klart. Nu är bygglovet för lanthandeln i Kårsta beviljat. Staffan Hassius visar platsen där huset ska stå. Foto: Mikael Andersson

Kårsta Lanthandel

Byggstart planerad till januari, med preliminärt öppnande sommaren 2020.

Drivs och finansieras av nyskapade Kårsta Lanthandel AB

Griffeltavla? Ja.

Handskrivna prislappar? Ja.

Automatisk självservice? Kanske, så småningom.

För att avlasta trycket på butikerna i närliggande Vallentuna centrum vill Staffan satsa på att spika känslan av just lanthandel. "Griffeltavlan är obligatorisk".

Dessutom vill han fylla butiken med så mycket närodlat det bara går.

– Det kommer bli en utmaning att få folk att handla hos oss, och inte på nätet eller så. Men jag tror folk ser att det finns en trygghet i att veta var varorna kommer ifrån, säger Staffan.

Han pekar i riktning mot några gårdar han redan hälsat på, för att se till att de håller måttet. En mjölkbonde här, en potatisodlare där. De flesta inom kommunens gränser.

"En unik känsla"

Mitt i den guidade turen blir han avbruten av Lisa Lundström, som är på promenad med Kent Ole Eriksson. Hon ser fram emot att kunna köpa smör och bröd utan att vallfärda till Vallentuna centrum hela tiden, och är redo att stödja butiken.

Plötsligt kommer hon ihåg:

– Jag och Staffan brukade leka butik när vi var små!, och båda brister ut i ett skratt

Men att leka att man säljer smör på en grusgång i Ekskogen är en helt annan sak att driva en verklig butik.

– Det är klart man är rädd, men vad är det mot vad man kan vinna? Att jag kan öppna en lanthandel här, det är en unik känsla.

Vad ser du fram emot i den nya lanthandeln?

Elin Åkerberg. Foto: Mikael Andersson

Elin Åkerberg, 32, Kårsta

– Jag hoppas på ett bra basutbud av närodlade saker, det är ibland svårt att köpa närodlat. Jag har flyttat tillbaka till Kårsta för några år sedan men jobbar i Vallentuna centrum. Det är så skönt när man kommer ut och lämnar "stan" bakom sig, och det blir lättare nu.

Kerstin Petterson. Foto: Mikael Andersson

Kerstin Petterson, 78, har fritidshus i Kårsta

– Det vore bra att kunna köpa basvaror som mjölk och smör. Sedan hoppas jag verkligen på ett kafé! Jag kommer absolut att stödhandla här. Men det är skönt för mig att parkeringen kommer att ligga åt andra hållet istället för mot mitt hus.

QUIZ Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Testa dina kunskaper i vårt quiz Nu är sportlovet här! Men isarna har inte lagt sig och snön gör inte trädgrenarna tunga. Så ta det lugnt i stället, gör en kopp te och utmana vännen, sambon eller barnen på ett sportlovsquiz.fredag 21/2 16:05

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Nyheter Beslut kan komma innan sommaren Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.fredag 21/2 16:03
Stockholm Direkt