Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) med ordningsvakterna Daniel och Angela på Odenplan. Foto: Mimmi Epstein

Nu får Odenplan mobila ordningsvakter

Nu har stadens mobila ordningsvakter kommit till Odenplan. Planen är att utöka området så att de även ska kunna patrullera i Observatorielunden.

  • Publicerad 20:00, 3 apr 2019

Antalet mobila ordningsvakter i Stockholm ska öka från 18 till ett 100-tal före årets slut. Ett första tillskott skedde i början av mars, då det totala antalet vakter ökade till 36 stycken. Sedan två veckor tillbaka patrullerar de på Odenplan.

– Det här är ett område där otryggheten och kriminaliteten har ökat och där polisen ser ett behov av vakter. Det har blivit väldigt mycket mer folk sedan Citybanan öppnade och är den näst största knutpunkten efter Centralstationen vilket ger större potential till ordningsstörningar, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholms Stad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Från första början var tanken att ordningsvakterna skulle patrullera i hela staden, men det går inte enligt nuvarande lagstiftning. Som det ser ut nu måste staden ansöka hos polisen om specifika platser och gator. På tur står Observatorielunden och området kring Stadsbiblioteket.

– Vi jobbar på att skapa ett sammanhängande område så att vakterna ska kunna patrullera mellan Odenplan och Observatorielunden. Ambitionen framöver är att komma ifrån nuvarande system så att vakterna ska kunna röra sig fritt i hela Stockholm, det behövs, säger Erik Slottner (KD).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under de två första veckorna på Odenplan har vakterna Angela och Daniel upplevt att läget har varit relativt lugnt.

– Vi har inte haft några ingripanden än. Folk har kommit fram och sagt att de är glada att se oss här. Det är kul med uppskattningen. Vi jobbar väldigt mycket förebyggande, säger Daniel, som berättar att det förekommer en del droghandel på platsen.

Hur länge vakterna står på en plats varierar.

– Är det stimmigt och oroligt eller om någon ber oss att vara kvar så kan vi vara det. Det händer också att vi följer folk hem om de frågar om det, säger Angela.