127-festivalen har gett inspiration till en äldrefestival. Dogge Doggelito är en av de bokade artisterna. Foto: Johannes Liljeson, Claudio Britos

Nu får Skärholmens äldre sin egen festival

Var du ung innan stadsfestivalerna var en grej? Nu kan du ha chansen ändå. I höst anordnas en äldrefestival i Skärholmen, Sätra och Bredäng. Här hoppas stadsdelsförvaltningen på att ge äldre chansen att prova öl, fiska och spela boule.

  • Publicerad 11:53, 19 jun 2019

I september är det dags – en festival för äldre är på väg att bli verklighet i Skärholmen med omnejd.

– Syftet är att öka de sociala möjligheterna och minska ensamheten, säger Andreas Thorstensson, avdelningschef för äldreomsorgen Skärholmen.

De preliminära datumen är 3–8 september, men precis som programmet är det inte helt bestämt ännu. Men större delen av veckan kan man boka upp redan nu om man är intresserad. Tanken är att det ska finnas en blandning av gratis- och betalaktiviteter, förbokningsbart samt drop-in.

– Jag tror att det kommer att tas emot jättebra, framförallt eftersom det arrangeras i stadsdelen vilket gör att man inte behöver ta sig iväg. Dessutom ska det kunna bryta isolering och man får tillfälle att möta sin granne. Vi hoppas också på att kunna göra det här tillsammans med ungdomar för att överbrygga generationsklyftor.

Inspireras av 127-festivalen

Inspirationen kommer från 127-festivalen som under flera år arrangerats för ungdomar i området. Ursprungstanken var att äldrefestivalen skulle sammanfalla för ännu större möjligheter till möten mellan generationer, men så blev inte fallet.

– Dels så är det under sommaren, när många inte är kvar i stadsdelen, och dels så skulle det ha blivit väldigt mycket att rigga. September är bättre ur många perspektiv, säger Andreas Thorstensson.

Dogge kommer

De som ligger bakom programmet är bland annat ett pensionärsråd i stadsdelen. Det är inte mycket som är klart så här tidigt, men bland annat är Dogge Doggelito bokad som artist. Dessutom har de många hoppfulla planer, alltifrån ölprovning till aktiviteter för att få träffa nya bekanta att dela intressen med.

– Vi har funderat på speed dating, kopplat till fritidsaktiviteter och hobbyer. Sedan skulle jag vilja bjuda in en bartender som kan hålla kurs i att blanda drinkar, säger Andreas Thorstensson.

Äldrefestival

Var: Skärholmen, Sätra och Bredäng.

När: Preliminärt 3–8 september.

Hur: En blanding av drop-in, förbokning, gratis- och betalaktiviteter.

Visa merVisa mindre