Väktare. Från och med fredag 29 november kommer kommunalt anställda väktare att patrullera Kallhälls centrum och Söderhöjden. Arkivbilder. Foto: Mikael Andersson

Nu får Söderhöjden och Kallhäll väktare

Det blev nej till ordningsvakter – men nu anställer Järfälla kommun väktare som ska patrullera på Söderhöjden och i Kallhälls centrum på helgkvällar.

  • Publicerad 16:13, 26 nov 2019

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla Foto: Mikael Andersson

Tidigare i höst fick kommunen avslag på sina ansökningar om att få ha ordningsvakter i Kallhälls centrum, Viksjö centrum och på Söderhöjden i Jakobsberg.

Detta då polisen, som behöver ge tumme upp eller ner, inte menade att kriterierna för att få ha ordningsvakter uppfylldes i något av områdena. Bland annat ska det finnas "ett särskilt behov av ordningshållning", vilket polisen inte bedömde fanns.

Sedan början av november finns istället väktare på plats i Viksjö centrum, något kommunen fattade beslut om efter vaktavslaget.

Och väktarna ska nu bli fler. Från och med fredag 29 november kommer väktare att finnas på plats i Kallhälls centrum och på Söderhöjden.

– Vi kommer fortsätta söka lov att få ha ordningsvakter, jag delar inte polisens uppfattning att behovet inte finns. Fram tills dess blir väktarna en trygghetsskapande insats för Järfällaborna, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Nej till ordningsvakter i Viksjö och Kallhäll

Besked: Inga ordningsvakter till Söderhöjden

Ska komplettera andra insatser

Väktare har till skillnad från ordningsvakter inga särskilda befogenheter, och kan inte avvisa eller omhänderta personer. Men Emma Feldman menar att väktarna kan komplettera kommunens trygghetsvärdar och fältare.

En del av väktarnas uppdrag blir att dokumentera och rapportera de händelser de ser i sina områden, med syfte att skapa underlag för nya ansökningar om tillstånd för ordningsvakter.

Väktarna i Kallhäll och på Söderhöjden kommer att patrullera i sina områden på fredagar och lördagar från klockan 13 till midnatt. Till att börja med pågår anställningen av väktarna till 31 januari.

Viksjö centrum får väktare kvällstid

Stockholm Direkt