På gång. En rulle konstgräs ligger redan och väntar på Solhems BP. Foto: Stella Papapanagiotou

Nu får Solhems BP konstgräs – till second hand-pris

Just nu görs Solhems bollplan om från grusplan till konstgräsplan. Genom att systematiskt använda begagnat elitgräs vill staden få till fler konstgräsplaner, både tillfälliga och permanenta.

  • Publicerad 11:54, 7 nov 2019

Jonas Naddebo (C), idrottsborgarråd. Foto: Sacharias Källdén

Det finns ett stort behov av konstgräsplaner runt om i Stockholms stad. Men de kostar en hel del att anlägga. Genom att återanvända elitgräs när det byts ut, alltså gräs som legat på planer där elitlagen tränar, vill staden möta efterfrågan på kontgräs på flera platser.

Ett exempel är Solhems bollplan, även kallad Gribbyplan, som nu går från grus till konstgräs - som hittills legat på Kaknäs IP, Djurgårdens hemmaplan.

– Det finns ett omättligt behov och därför är det viktigt att fylla på. Miljömässigt är det superbra och samtidigt är det en besparing på flera miljoner att återanvända elitgräset, säger Jonas Naddebo (C), idrottsborgarråd.

Systematiskt åkerbruk

På elitplanerna byts gräset var 3-4 år men livslängden är cirka 10 år. Kostnaden för att lägga konstgräset på Solhems BP är ungefär 700 000 kronor, vilket kan jämföras med 10-20 miljoner för en helt ny plan, enligt Jonas Naddebo.

– Detta gör att vi kan använda stadens ytor mer flexibelt, vi ska bli mer snabbfotade. Det finns en tanke om att eventuellt bygga en skola på Solhems bollplan längre fram men sådant tar tid. Konstgräset kommer att kunna ligga 5-7 år, förstå hur mycket fotboll som kan spelas under den tiden, säger Jonas Naddebo.

Här kan en ny skola byggas i Solhem

Att återbruka konstgräs är inte nytt men i budgeten för 2020 har idrottsförvaltningen fått i uppdrag att ta fram en plan för hur staden kan göra det mer systematiskt.

– På så sätt kan vi öka antalet planer även om inte alla är för evigt. Vi arbetar också nära specialidrottsförbunden så att våra investeringsplaner lirar med idottsrörelsens behov, säger Jonas Naddebo.

Hemmaplan för Spånga IS

Solhems bollplan kommer att bli en av Spånga IS FK:s hemmaplaner. Tillskottet har stor betydelse för klubben, menar Milou Werth, ordförande i Spånga IS FK.

– Att kunna träna i sitt närområde är avgörande för att börja och fortsätta spela fotboll. Det blir mindre skjutsande och planen ligger i en trygg miljö. Sedan innebär planen fler speltider vilket bland annat gör att inte så många grupper behöver träna samtidigt, och vi kan skippa några av de senaste kvällsträningarna, säger Milou Werth, och fortsätter:

– Vi vet att det kan bli tillfälligt men vi får ha planen i fem år, det betyder mycket.

Mer konstgräs

Förutom Solhems bollplan byts i samma veva även det uttjänta konstgräset på femspelsplanerna på Tanto BP och Stora Essinge IP ut med konstgräs från Kaknäs IP och Årsta IP.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt