Förebilder. Per Gustavsson (t. vänster) och Ebba Lekman (t. höger) från produktionsgruppen och Ungdomar mot våld är två ungdomar på Satelliten som ska arrangera galan. Den 1 maj är The annual youth award planerad att hållas. Foto: Anton Kyhlbäck

Nu får Sollentunas unga en egen gala

I vår rullas röda mattan ut utanför Arena Satelliten. Med hjälp av en ny gala vill arrangörerna lyfta unga förebilder för att inspirera andra.

  • Publicerad 17:30, 10 feb 2020

Ungdomar som storslaget får lyfta andra, under en speciell dag varje år. Det är något som saknas i Sollentuna och också anledningen till att ungdomsledarna Tony Weseth och Stella Eriksson dragit igång projektet med ungdomsgalan, The annual youth award, på Arena Satelliten.

– Vi börjar lite mindre, men målet är att det ska bli skitstort. Vi är fortfarande i fasen där vi bollar idéer, säger Stella Eriksson, och Tony Weseth tillägger:

– Det framförallt två saker vi vill göra. Lyfta fram ungas engagemang och prestationer, och göra det på ett stort sätt.

Den 11 maj planeras den första galan att hållas.

Då blir det både prisutdelning och fest med uppträdanden av artister. Stella Eriksson berättar att de hoppas nå ut till fler unga, förutom de som idag engageras på Satelliten, och att alla i Sollentuna ska känna sig välkomna.

Priserna delas ut till både unga och vuxna, indelat i fyra kategorier: Årets satellitare, årets initiativ, årets hjälte och årets eldsjäl.

– En hjälte kan vara någon som arbetar mot mobbning, eller som har hjälpt en skolkamrat som har utsatts för mobbning, säger Stella Eriksson och Tony Weseth tillägger:

– Exempelvis årets initiativ riktar sig till alla i kommunen. Det ska inte bara vara en gala för oss på Satelliten.

För närvarande håller de på att sätta ihop en jury, med representanter från föreningslivet i Sollentuna och kommunen. Nästa steg är att hitta samarbetspartners, som kan stötta ungdomsgrupperna som får ansvar att arrangera galan:

– Vi har sett vad sådana här saker kan göra för ungdomarna, och hur glada deras föräldrar blir när sådant här uppmärksammas. Det är så kul att lyfta ungdomar och vi vet att ungdomar tycker det är jäkligt roligt också, säger Stella Eriksson.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ingen skidåkning i Väsjöbacken i år

Nyheter Flera vintersporter har stängt inför sportlovet I år är första vintern på nästan 30 år skidanläggningen i Sollentuna inte öppnar. Den milda vintern har slagit hårt mot vinterverksamheterna inför sportlovet.torsdag 20/2 9:35

Skaparverkstad för barn på Stallbacken

Nyheter "Vi vill ha en atmosfär där man kan tänka fritt" säger Maria Stadell Nu får även barnen vara med och skapa konst på Stallbacken. Den 29 februari öppnar en skaparverkstad i Konsthall väst.onsdag 19/2 16:30

Sollentunalärare prisas för sina NO-kunskaper

Nyheter En av fyra i Sverige som belönas av Vetenskapsakademien Vaxmoraläraren Emelie Hallman Svidén prisas av Kungliga vetenskapsakademien för sitt engagemang för unga i skolan. "Det känns enormt", säger hon till SollentunaDirekt.onsdag 19/2 11:30
Stockholm Direkt