Gänget. Här är några av dem som arbetar på Stockholms Kvinnohistoriska. Lina Thomsgård: "Vi behöver ta armkrok och jobba tillsammans". Foto: Sacharias Källdén

Nu får Stockholm ett kvinnohistoriskt museum

Den första mars invigs Stockholms första museum med fokus på enbart kvinnohistoria. Det kommer rymma alltifrån sjuksystrars historia till prostitutionshistoria till idén om vem som är en riktig kvinna och inte. Var? Hela Stockholms stad.

  • Publicerad 17:15, 27 feb 2019

Vi vill bidra till ett kunskapsutbyte som faktiskt tar oss framåt och inte bara befäster polarisering. Hur vi har hamnat där vi är idag. Det känns som sån kunskap behövs som bakgrund i debatten

Det nya museet för kvinnohistoria är en önskan om att fylla en kunskapslucka och rota debatten – bokstavligen. Det är Söderbon Lina Thomsgårds bidrag till demokratin.

– Intiativet svarar mot ett behov. Dagens kunskap om kvinnohistoria är för låg. I grund och botten handlar det om mänskliga rättigheter och demokrati. Vi kan inte fortsätta reproducera en enögd historisk syn när det finns kunskap. Skatterna finns där ute vi måste bara se till att folk får nycklarna, säger Lina Thomsgård, museichef och medgrundare till Stockholms Kvinnohistoriska.

Sedan hennes ideella förening fick beviljat kulturstöd sommaren 2018 har hon och många andra jobbat järnet med att planera hur museet ska utformas. De har bland annat spelat in tio avsnitt till en ljudberättelse med kvinnohistorier som är knutna till specifika platser i stan.

– Jag vill att folk ska förstå att stan kryllar av oberättade historier, som skatter. Folk tror att det bara är en vanlig gata men här i Munchenbryggeriet pågick kvinnors fackliga kamp och här var Katarina Taikons första hem i Stockholm. Överallt omkring oss finns berättelser, säger Lina Thomsgård.

Här, i lokalen på Hökens gata 11, kommer invigningen äga rum den 1 mars. Foto: Sacharias Källdén

En månads invigning

När vi träffar Lina har hon och hennes kollegor precis fått nycklarna till den lilla lokalen de tillfälligt hyr på Hökens gata 11. De är nu i full gång med att planera det sista inför invigningsmånaden som startar den första mars.

– Här kommer vi presentera dagens kvinnosak ur medlemmarnas samlingar. Och här kommer Petra Bauers konstverk Kvinnor i kamp sättas upp.

Lina Thomsgård far runt i rummet och gestikulerar hur hon har tänkt sig, visar skisser på invigningsstationer och böckerna de lagt fram på fönsterkarmen. "Vår rättmätiga plats", "History unfolds" och "Vi är romer" är några av titlarna.

Lokalen är liten, endast 28 kvadrat, men tanken är att den bara ska användas under invigningen och att museet sen ska ta form ute på gatorna.

Innovativ form på museet

Museet är alltså inte bundet till en fast byggnad, utan kommer dyka upp på lite olika ställen i stan, den 8:e mars på Kulturhuset som utställningen "Kvarterets kvinnor".

– Halva mänskligheten kan inte rymmas innanför fyra väggar, förklarar Lina Thomsgård.

Hon berättar vidare att ett av museets syften är att rota debatten i samhället och föra den framåt.

– Vi vill bidra till ett kunskapsutbyte som faktiskt tar oss framåt och inte bara befäster polarisering. Hur vi har hamnat där vi är idag. Det känns som sån kunskap behövs som bakgrund i debatten så det inte hela tiden blir det här att uppfinna hjulet igen.

Invigningen på Hökens gata blir ett tillfälle för stockholmarna att komma och träffa museets grundare och få sig en teaser.

Hela programmet för invigningen finns på museets hemsida. Där finns också ett stort kalendarium där föreningen samlar allt som har med kvinnohistoria att göra som händer i stan. Alltifrån bokcirklar till sådant som befintliga museum anordnar.

– Jag tror det kommer bli fantastiskt.

Förväntansfull. Lina Thomsgård hänger upp flaggan utanför söderlokalen. Foto: Sacharias Källdén

Museét i praktiken

Muséet utgörs av en ideell förening och är ett samarbete mellan 23 intressenter, däribland Nordiska museet, Kulturhuset, Trädgården och Södra teatern.

Invigningen startar den 1 mars klockan 13:00 på Hökens gata 11 och pågår en månad.

Museet kommer dyka upp i olika skepnader runtom i Stockholm. Bland annat ska man ha stadsvandringar, samtal, föreläsningar och workshops.

Visa merVisa mindre