Vårbylärare. Mikhael Mikalides är lärare på Vårbyskolan och brinner för att stärka läskulturen. Foto: Henrik Lindstedt

Nu får Vårby sin egen julkalender

Välbekanta platser som dansbanan, biblioteket och skolan flimrar förbi när Vårby tar plats i en ny barnbok av Vårbyläraren Mikhael Mikalides.

  • Publicerad 14:32, 29 nov 2018

I den nya barnboken Jakten på julen får vi följa fyra tjejer från Vårbyskolan i deras försök att hjälpa en ensamkommande flyktingpojke. Boken tar upp många dagsaktuella ämnen. Till exempel är det en tiggare som ger dem i uppdrag att hjälpa pojken.

Boken är skriven av Anna Helgesson och Vårbyläraren Mikhael Mikalides och har illustrerats av Jonas Andersson. I text och bilder målas bekanta bitar av Vårby upp. I en scen hänger tjejerna på dansbanan och i nästa ber de en bibliotekarie om hjälp på Vårby bibliotek.

– Om man har varit i Vårby kommer man känna igen sig. Eftersom jag är lärare på skolan har jag också valt att spegla de elever som går där. Till exempel har en av tjejerna slöja. Alla är inte kristna, men de är med på vad julen innebär, säger Mikhael Mikalides.

Vill stärka läskulturen

Som titeln avslöjar handlar boken om jakten på meningen med julen.

– Den handlar om att vi tillsammans kan göra skillnad.

Mikhael Mikalides påbörjade boken redan innan han blev lärare på Vårbyskolan. Då var Vårby inte med i boken.

– Eftersom jag brinner för att stärka läskulturen ville jag dra in Vårby. Jag vill lyfta fram det som är bra och ge de som bor här något att vara stolta över.

Den första upplagan på 2000 exemplar har redan snart sålt slut.

– Det känns helt magiskt, som att vinna på lotto. Det är redan tal om att spela in den som ljudbok, säger Mikhael Mikalides.