Kan rivas. Planen är att kontorshuset rivs och ersätts med ett bostadshus i åtta våningar. Foto: Mimmi Epstein

Nu fattas beslut om att riva hus i Vasastan

Planerna på att riva kontorsbyggnaden på Karlbergsvägen 77 och ersätta den med ett åttavåningshus med 87 lägenheter och publika lokaler i botten rycker närmare. På torsdag kan detaljplanen antas.

  • Publicerad 15:08, 18 nov 2017

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare är planen att byggnaden från 1960-talet på Karlbergsvägen 77 rivs och ersätts med ett åttavåningshus som ska innehålla 87 lägenheter. På torsdag ska politikerna slutgiltigt fatta beslut om att anta den nya detaljplanen.

Byggnaden är tänkt att utformas i två volymer med varsitt trapphus. På den västra planeras en gemensam takträdgård med orangeri och pergola. Fastigheten ägs av Brf Karlbergsvägen 77.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om planen antas på torsdag och inte överklagas vinner den laga kraft i januari. Det skulle innebära att nuvarande byggnad kan rivas i slutet av 2018.

– Det är en grov uppskattning, säger Nikara Movafaghi, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Eventuellt kommer det att bli aktuellt att evakuera en närliggande förskola under rivningen.

– Den finns i grannfastigheten och det finns en risk för att den behöver evakueras. I samband med projekteringen kommer byggherren att göra en riskanalys, säger Nikara Movafaghi.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I ett tidigare skede kritiserades planerna av Stadsmuseet.

"Stadsmuseet beklagar om ett genomförande av projektet innebär att befintlig byggnad rivs", står det i ett remissutlåtande som museet kom med inför att ett start-PM klubbades. Men samtidigt bedömde man inte att tillräckliga kulturhistoriska skäl för att avstyrka en rivning fanns.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43