Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande. Foto: Maria Svensson

Nu finns en krisledningsnämnd i Täby

Under kommunfullmäktige i veckan beslutade politikerna om att starta en ny krisledningsnämnd som ska ta över om en stor kris i kommunen uppstår.

  • Publicerad 17:20, 17 mar 2020

I veckan kom politikerna fram till att en ny nämnd behövs i Täby kommun. Detta efter att man sett över reglementet för samtliga nämnder.

Tidigare var det kommunstyrelsen som skulle kallas in som krisledningsnämnd, detta vill man alltså ändra på. Den nya nämnden kallas in när det blir en kris i fredstid och den tar då över alla nämnders uppgifter. I den nya nämnden är förslaget att gruppledare från samtliga partier ska vara med.

– Tidigare var kommunstyrelsen krisledningsnämnd, istället för att det blir tretton personer som man kallar in blir det nu sju, vilket kommer vara mer effektivt vid kriser, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen är fortfarande krisledningsnämnd i krigstid. Nämnden skulle bara kallas in om det händer en extraordinär händelse.

– Som en stor brand eller en stor olycka som lamslår samhället. Om viktiga samhällsfunktioner inte skulle fungera då skulle en sån här krisledningsnämnd kallas in för att rikta resurserna där de behövs, säger han.

Enligt Erik Andersson är Corona viruset, Convid- 19 inte en sådan typ av kris.

– Än så länge så fungerar den kommunala servicen som vanligt, vård och omsorg och skolor. Det är även viktigt att vara uppmärksam om det kommer nya direktiv från myndigheterna, säger han.

Nämnden kommer att inrättas den första maj i år, 2020.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt