I huvudet på en åsna. Donna är eftertänksam och fattar inga förhastade beslut. "Hon är inte ett jättestort fan av att jobba hårt. Hon är mer för att stå och bli klappad", säger hennes skötare Jessica Tegelund. Foto: Claudio Britos

Nu firar Huddinges kändisåsna 30 år

Donna kliver målmedvetet framåt och dammsuger marken efter grässtrån. Gräset kan ju vara lite grönare två steg bort. Snart har hon betat sig hela vägen in i en löpgrupp som förmiddagstränar i parken. Löparna får springa i bågar runt henne, men det är inga sura miner för det. "Titta, det är Donna! Hon fyller 30 i år!"

  • Publicerad 11:40, 16 maj 2019

Åsnan Donna har med sina 30 år blivit något av en lokalkändis i Huddinge. Hon föddes den 6 augusti 1989 här i Rådsparken och har bott här sedan dess. Hon har uppnått en ansenlig ålder, åsnor har en förväntad livslängd på 30–40 år, men att gå i pension är inte alls något hon har övervägt.

– Vi tror inte att hon skulle tycka om det. Hon är uppväxt här och är van vid att få mycket uppmärksamhet. Jag tror att hon skulle bli ledsen och känna sig bortglömd om hon inte hade det här kvar, säger Jessica Tegelund som arbetar i Rådsparken.

Donna spetsar sina långa, mjuka öron. Under Huddingedagen, den 25 maj, är det många som kommer få tillfälle att träffa henne. Då ska nämligen hennes 30-årsdag firas med pompa och ståt. Det blir fotoutställning med bilder från Donnas ungdom, och besökarna får rita teckningar med sina egna minnen av Donna.

Hon är inte ett jättestort fan av att jobba hårt. Hon är mer för att stå och bli klappad, få godbitar och sällskap.

– Det är många i Huddinge som har tagit sin första ridtur på Donna. Nu kommer de tillbaka med sina barn som får rida och alla älskar henne. Hon är världens goaste.

En vanlig dag för Donna börjar med att hon blir utsläppt i hagen klockan nio. Då serveras det frukosthö samtidigt som parken öppnar för besök. På måndagar och fredagar är hon med i minidjurklubben på förmiddagen, för barn i åldrarna två till fem år. Vissa dagar i veckan är hon med på åsneridning eller kör barn efter sig i vagn.

Donna är helt fenomenal!

Om det är en intensiv dag för åsnorna så kan det hända att de får lite extra hö till lunch så de står sig till eftermiddagen. Då kommer det nämligen ännu fler barn som vill gosa med Donna. Det viktigaste för henne är att hon får vara med, helst jämt. Det är en av anledningarna till att hon är så älskad.  

– Hon är inte ett jättestort fan av att jobba hårt. Hon är mer för att stå och bli klappad, få godbitar och sällskap. När hon har jobbat klart för dagen står hon helst i solen och njuter, säger Jessica Tegelund.

Hon drar i grimskaftet för att locka Donna bort från löpgruppen. Både åsna och skötare är överens om att Donna inte stämmer in i bilden av en envis, grinig eller korkad åsna – tvärtom är hon välvillig och försiktig, framför allt med småbarn.

Däremot är hon eftertänksam och fattar inga förhastade beslut. Och just nu finns det inga goda anledningar till att stressa från den gröna gräsmattan. Hon kör ner hovarna i marken och håller upp huvudet. Jessica Tegelund drar åt andra hållet, utan resultat.

– Trots att hon är äldst så är det hon som kan dra igång och leka mest av alla. Hon kan vara en riktig busåsna. Men eftersom hon är så omtyckt så kommer hon undan med allt, alla tycker bara att hon är gullig.

Jessica Tegelund lyckas lura den lilla åsnetanten genom att svänga ett varv åt vänster i stället för att dra hårt framåt. Hon var själv med i klubben som liten och började timjobba på helgerna i tidiga tonåren. Väl tillbaka i hagen så ställer hon med van hand upp Donna och hennes två åsnekompisar för fotografering.

Hon har själv många fina minnen av både vagnturer och gosiga stunder med Donna, precis som alla de barn som är med i djurklubbarna i dag. Och att Donna är väldigt viktig för henne är tydligt.

– Donna är helt fenomenal!

Åsnan Donna

Ort: Född och uppväxt i Huddinge

Ålder: 29. fyller 30 6 augusti

Familj: Har fött ett föl vid namn Komet. Hon bor i samma hage som bästisen Frigg och hennes son Jasper.

Karriär: Jobbar som åsna i Rådsparken. Har också framträtt i tv-programmet “Dessertmästarna”. Varje jul är hon med i två levande julspel; ett i Gustav Vasa kyrka inne i stan, samt ett som arrangeras i Rådsparkens stall av Huddinge kyrka.

Visa merVisa mindre