Gåva. Magnus Olsson, en av de första hyresgästerna, tog emot en gåva av kommunstyrelsens ordförande utanför sin etta vid parkallén. Foto: Mikael Andersson

Nu flyttar de första Täby park-borna in

En milstolpe för Täby kommuns historia nåddes under tisdagen. De första Täby park-borna fick nycklar till sina lägenheter i trapphus 1 på Parkallén 20.

  • Publicerad 15:59, 31 mar 2020

Snart är det fyra år sedan den sista hästen sprang på Täby galopp, där stadsdelen Täby park sedan dess har börjat växa fram.

Nu har de första gästerna flyttat in i sina lägenheter. Under tisdagen hölls en ceremoniell tillställning, av Täby kommun och byggbolagen, där man lämnade över nycklarna.

En milstolpe

Magnus Olsson, 24, från Hudiksvall, är en av de nya invånarna i den stadsdelen. Han fick blommor, gåvor och nycklar till sin lägenhet på Parkallén 20, i trapphus nummer 1.

– Det här ska ju säkert stå i uppemot hundra år. Det känns kul att vara en del av något nytt, och en sådan här stor händelse, säger han till TäbyDirekt.

Magnus Olssons lägenhetshus är ett i de totalt fyra kvarter som väntas stå klara till sommaren. Under året väntas 500 personer flytta in i stadsdelen.

– Det är många delar som håller på att bli klara, och man kommer nu känna av att det är en stadsdel där man kan känna sig hemma, säger Anna Galli, vd på Täby park AB.

Söderläge. Magnus Olsson berättar att det känns spännande att vara en del av något nytt och stort. Här står han och kollar över Täby parks-bygget i söderläge. Foto: Mikael Andersson

Första spadtaget

2018 togs det första spadtaget på Täbys nya stadsdel.

Det föregicks av en omfattande medborgarundersökning, där Täby kommun frågade sina invånare vad de önskade i området. Nu är projektet i den första fasen för att börja bygga skolor, som väntas stå klara 2022, lokaler för de nya butikerna och att utveckla boulevarden.

Totalt 20 000 personer väntas flytta in i området fram till 2040.

Men området blir mer än bara en plats där man bor, påpekar Anna Galli:

– Det här blir en stadskärna för Täby, som inte riktigt finns idag. Ett hjärta mitt i allting, som kan koppla ihop de olika delarna, säger hon.

Täbyparksbon Magnus Olsson, som i veckan tar flyttlasset från Grindtorp, instämmer.

– Det är helt nytt. Inte bara huset, utan allt runtomkring. Det känns spännande, säger han.

Täby park

Galoppen köptes 2011 av Skanska och JM som idag tillsammans driver Täby park AB. 2018 togs det första spadtaget för den nya stadsdelen.

20 000 eller fler boende väntas befolka stadsdelen. Förutom lägenheter ska området även ha fritidsutrymmen, fotbollsplan, lokaler för butiker och skolor.

Ungefär 15 procent av bostäderna väntas bli hyresrätter. Ännu är dock en del oklart kring hur alla bostäder ska se ut, eftersom tidsplanen för hela stadsdelen sträcker sig till 2040.

Av de totalt 6 000 bostäderna planeras 70 procent miljömärkas med Svansymbolen. Det innebär bland annat att bostäderna ska leva upp till FN:s globala hållbarhetsmål.

Visa merVisa mindre

Boulevard. Anna Haraldsson, projektchef på Täby kommun, och Anna Galli, vd på Täby Park AB, där boulevarden som ska leda in till Täby centrum håller på att formas. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt