Gigant. Konstnären Sean Henry under arbetet med den sittande figuren som snart tar plats i Humlegården. Foto: Bella Henry

Nu flyttar gigantisk man in i Humlegården

Det nya verket i Humlegården kommer knappast undgå någon av parkens besökare.

  • Publicerad 12:07, 17 sep 2019

"The Seated Figure", som verket av skulptören Sean Henry heter, föreställer en vanlig och väldigt realistisk man som slagit sig ned för att begrunda tillvaron. I knäet har han en portfölj, vilket antyder att han är på väg till eller från jobbet. Men det som framför allt utmärker bronsskulpturen är storleken.

Den sittande figuren mäter hela tre meter.

– Det som gör alla Sean Henrys skulpturer speciella, förutom skalan, är att han fångar en tankfullhet hos sina figurer. Som åskådare stannar man till och kommer in i samma tankfullhet, säger Kerstin Lord, CEO på Galleri Andersson/Sandström, som fått uppdraget att smycka Humlegården i samband med att parken firar 400 år.

Nu ska Humlegården bli som Central Park

Mannen ska placeras bakom Kungliga biblioteket och blicka ut över parken. Avtäckningen av verket sker lördagen 28 september klockan 14. Två dagar tidigare, den 26 september, är det även vernissage för Sean Henrys utställning på Galleri Andersson/Sandström.

– Utställningen kommer bestå av olika figurer ur det vanliga livet, sådana som man kan möta var som helst men där konstnären leker med skalan. En del är väldigt små, andra stora och alla är väldigt realistiska, berättar Kerstin Lord.

Utställningen pågår till och med den 1 november. "The Seated Figure" kommer finnas i Humlegården fram till våren 2020.

Figuren. "The Seated Figure" finns i tre versioner, de andra två återfinns i Storbritannien och på Nya Zeeland. Foto: Bella Henry