Nu flyttar Judiska museet från Vasastan

Efter 23 år i Vasastan flyttar Judiska museet till Gamla stan. I dag söndag är det sista chansen att besöka museet på Hälsingegatan. Då visas bland annat Raoul Wallenbergs telefonbok upp för allmänheten.

  • Publicerad 10:22, 28 aug 2016

1987 öppnade Judiska museet i Frihamnen. 1993 flyttade det till lokalerna på Hälsingegatan där det en gång i tiden fanns en gymnastiksal. Och snart går flyttlasset. Den senaste tiden har museichefen Christina Gamstorp tillbringat på museets vind som hon beskriver som "en skattkammare".

– Att packa ihop ett museum är lika roligt som att öppna ett. Det finns så otroligt många föremål som folk har lämnat in och vi har inte haft en databas från början så det är ett detektivarbete att ta reda på vad vissa saker är och varför de har lämnats in. Det är mycket dagböcker, brevväxlingar och fotografier, säger Christina Gamstorp, och fortsätter:

– Den här boken hittades på Judiska museets vind förra veckan. Jag har tagit en bild på den och mejlat YIVO, institutet för judisk forskning, i New York för att få reda på mer information om den.

På söndag, den 28/8, är det sista chansen att besöka Judiska museet på Vasastadsadressen. Det är dagen efter Raoul Wallenbergs dag och på en specialvisning visas bland annat Raoul Wallenbergs telefonbok med de telefonnummer han använde under de hjälteinsatser han gjorde för de ungerska judarna. Museet är öppet mellan 12 och 16.

Hösten 2018 öppnar Judiska museet på Själagårdsgatan i Gamla stan, i Stockholms första synagoga. Museet är alltså stängt i två år, men kommer att göra några nedslag och uppstå tillfälligt på olika platser i staden där folk från olika bakgrunder har mötts.

Judiska Museet flyttar från Vasastan till nya lokaler i Gamla stan. Boken Christina Gamstorp håller i handen hittade hon på vinden förra veckan och den är utformad som en rulle. Foto: Ylva Bergman

35

procent av Judiska museets besökare är skolelever. Under ett år besöker mellan 10 000 och 12 000 personer museet. Det har fått pengar från staden och staten för att nyöppna men behöver samla in cirka fem miljoner från privatpersoner.