FLYTT. Sedan 2016 har flytten av Löwet varit omdiskuterad. På söndag packas de sista lådorna berättar verksamhetschef Carlos Hagel. Foto: Michael Folmer/Charlotte Årling

Nu flyttar närakuten från Väsby till Sollentuna

Nu stänger närakuten på Löwet i Upplands Väsby och nästa vecka invigs den nya närakuten på Sollentuna sjukhus.

  • Publicerad 15:41, 9 jan 2020

På söndag stänger närakuten på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby för att öppna på nytt på Sollentuna sjukhus. De nya lokalerna på Nytorpsvägen 10 invigs på tisdag och öppnar på onsdag. Carlos Hagel, verksamhetschef, tror att det blir bra.

– Vi kommer ligga lite mer centralt. På Löwenströmska har vi legat lite vid sidan. Nu är vi i mitten av Sollentuna, Solna och Upplands Väsby.

Närakuten Löwet vid Löwenströmska sjukhuset öppnade år 2000.

Carlos Hagel, som då började på akuten som läkare, har varit chef på akuten sedan fyra år tillbaka. Flytten innebär en omplacering av ungefär 18 personer i fast tjänst, och ett 40-tal deltidsanställda, berättar han.

– Jag tror att vi alla tycker det ska bli spännande, säger han och tillägger:

– Vi får ungefär 200 kvadratmeter mer. Vi kommer ha samma service, mellan 8 och 22, med röntgenmöjligheter och eget labb. Vi tror att det kommer bli ökad patienttillströmning.

I mars 2016 blev det känt att närakuten Löwet eventuellt skulle stänga.

En utredning från landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning visade att ett antal närakuter kunde tvingas till omlokalisering. Under hösten förra året klubbade Region Stockholm beslutet – som har kritiserats av både lokalpolitiker och Väsbybor.

Vill du säga något till de som får längre till akuten?

– Vi driver det här på uppdrag av landstinget, som tar beslut om var vi ska ha vår verksamhet. Vi hoppas på att det ska bli bra, säger Carlos Hagel.

Lättakuten på Väsby läkargrupp stänger

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nio åtalas för tortyrliknande misshandel

Nyheter Åtal: Konflikt mellan gäng ledde till kidnappning En konflikt mellan ett antal personer i Norrort ledde till att nio unga personer häktades. Nu åtalas männen. Enligt åklagaren ska en ung man ha utsatts för tortyrliknande misshandel, natten den 22...tisdag 2/6 14:23

Misstänkt mord i Helenelund

Nyheter Större polisinsats under måndagskvällen Flera polispatruller kallades till Sollentuna under måndagskvällen efter att en ung man påträffats allvarligt skadad i Helenelund. Han avled senare under natten.tisdag 2/6 8:58

Stödarbete blir bättre betalt i Sollentuna

Nyheter Höjs från 8 till 14 kronor per timme Timlönen i den dagliga verksamheten i Sollentuna höjs med statligt bidrag, meddelar vård- och omsorgsnämnden.måndag 1/6 16:30
Stockholm Direkt