FLYTT. Sedan 2016 har flytten av Löwet varit omdiskuterad. På söndag packas de sista lådorna berättar verksamhetschef Carlos Hagel. Foto: Michael Folmer/Charlotte Årling

Nu flyttar närakuten från Väsby till Sollentuna

Nu stänger närakuten på Löwet i Upplands Väsby och nästa vecka invigs den nya närakuten på Sollentuna sjukhus.

  • Publicerad 15:41, 9 jan 2020

På söndag stänger närakuten på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby för att öppna på nytt på Sollentuna sjukhus. De nya lokalerna på Nytorpsvägen 10 invigs på tisdag och öppnar på onsdag. Carlos Hagel, verksamhetschef, tror att det blir bra.

– Vi kommer ligga lite mer centralt. På Löwenströmska har vi legat lite vid sidan. Nu är vi i mitten av Sollentuna, Solna och Upplands Väsby.

Närakuten Löwet vid Löwenströmska sjukhuset öppnade år 2000.

Carlos Hagel, som då började på akuten som läkare, har varit chef på akuten sedan fyra år tillbaka. Flytten innebär en omplacering av ungefär 18 personer i fast tjänst, och ett 40-tal deltidsanställda, berättar han.

– Jag tror att vi alla tycker det ska bli spännande, säger han och tillägger:

– Vi får ungefär 200 kvadratmeter mer. Vi kommer ha samma service, mellan 8 och 22, med röntgenmöjligheter och eget labb. Vi tror att det kommer bli ökad patienttillströmning.

I mars 2016 blev det känt att närakuten Löwet eventuellt skulle stänga.

En utredning från landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning visade att ett antal närakuter kunde tvingas till omlokalisering. Under hösten förra året klubbade Region Stockholm beslutet – som har kritiserats av både lokalpolitiker och Väsbybor.

Vill du säga något till de som får längre till akuten?

– Vi driver det här på uppdrag av landstinget, som tar beslut om var vi ska ha vår verksamhet. Vi hoppas på att det ska bli bra, säger Carlos Hagel.

Lättakuten på Väsby läkargrupp stänger

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ny plan ska göra Sollentuna grönare

Nyheter "Här finns mycket att göra" säger miljöplaneraren. Ett mångårigt arbete för att göra Sollentuna grönare börjar bli klart. Under våren väntas planen "Urban grönstruktur" bli en del av kommunens arbete för att utveckla staden.måndag 27/1 16:30

Hunden Ester hjälper barn att hitta läslusten

Nyheter Sollentunabon Molly, 11, tränar på att läsa högt. Att bli en skicklig läsare är inte helt enkelt. Det vet hunden Ester och läraren Gunilla som hjälper barn att läsa högt och utforska nya och svåra ord.måndag 27/1 11:52

Ung man rånad på bil under pistolhot

Nyheter Ingen person har frihetsberövats Tre män misstänkta för grovt rån jagades av polisen i Upplands Väsby under natten till söndagen.måndag 27/1 8:42
Stockholm Direkt