Trygghet. Runt 300 personer kommer att arbeta i det nya polishuset i Rinkeby, vilket kommer öka tryggheten i området, enligt Therese Rosengren. Foto: Mikael Andersson

Nu flyttar polisen tillbaka till Rinkeby

En lång tids väntan är över. Sex år efter att polisen flyttade från sina gamla lokaler i Rinkeby är de återigen tillbaka i stadsdelen, där målet bland annat är att göra området tryggare.

  • Publicerad 11:45, 5 jun 2020

Vi vågar säga att vi slagit ut den öppna drogscenen.

Som en stor borg tornar den nya polisstationen upp sig på Rinkebyplan 2, ungefär där Hjulstavägen möter Rinkeby allé. Det omtalade bygget som av olika anledningar försenats gång på gång är slutligen färdigställt, och den 1 juni började de första poliserna från lokalpolisområde Rinkeby att flytta in, efter att ha suttit i polishuset i Solna.

– Det är helt fantastiskt, äntligen! Det är en mäktig känsla, jag känner mig stolt över att stå här i dag, säger tf lokalpolisområdeschef Therese Rosengren.

Kommer öka tryggheten

Den 1 september räknar de med att alla från lokalpolisområdet ska vara på plats, tillsammans med delar av polisens kontaktcenter, PKC, som svarar på samtal till 114 14.

– Dessutom kommer det finnas en reception som allmänheten kan besöka för att göra anmälningar, lämna in hittegods eller beställa pass, säger Therese Rosengren.

Hon tror att polisens närvaro kommer att öka tryggheten i området.

– De som bor här kommer känna en annan närhet till polisen. Det kommer att vara folk på plats 24 timmar om dygnet vilket gör att vi alltid är tillgängliga, säger hon, och fortsätter:

– Sammanlagt kommer runt 300 personer att arbeta i huset. Det kommer ju bli mycket liv och rörelse, med folk som cyklar till jobbet eller tar tunnelbanan, och rör sig i området rent generellt. Det kommer bidra till en ökad trygghetskänsla.

Flytt. Polisflaggorna är hissade utanför det nya polishuset i Rinkeby. Den 1 juni började polisen flytta in. Foto: Mikael Andersson

Tjänster. I den nya receptionen kommer allmänheten kunna göra anmälningar, lämna in hittegods eller beställa pass, berättar Therese Rosengren. Foto: Mikael Andersson

Öppna drogscenen borta

Ungefär samtidigt som flyttstarten kom en ny rapport från Lunds universitet, som beskriver hur polisens redan ökade närvaro i Rinkeby, och deras samarbete med aktörer som SL, MTR och ordningsvakter, i princip tagit bort den öppna droghandeln.

– Vi vågar säga att vi slagit ut den öppna drogscenen vid tunnelbanan och i centrum helt, säger Therese Rosengren.

Rinkeby klassas dock fortfarande, liksom Tensta och Husby, i dagsläget som så kallade röda områden, vilket innebär att de betraktas som särskilt utsatta. Till 2032 är målet att de ska vara gröna.

– Vi behöver fortsätta lägga resurser på rätt saker. Till exempel är 44 procent av befolkningen i området under 25 år, samtidigt som den grova organiserade brottsligheten med kriminella nätverk är hög. Det gör att vi har annorlunda utmaningar än andra områden, säger Therese Rosengren.

Hon menar att polisen fortsatt behöver arbeta extra mycket för att unga ska vara sysselsatta, klara skolgången och inte slungas in i kriminalitet genom tidig rekrytering. Flytten till Rinkeby tror hon kommer bidra till att kunna nå målen:

– Nu kommer vi kunna göra ett ännu bättre jobb eftersom vi faktiskt är här, på plats.

Dessa områden ingår i lokalpolisområde Rinkeby

Akalla

Husby

Kista

Hjulsta

Tensta

Rinkeby

Solhem

Lunda

Bromsten

Flysta

Sundby

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt