Helena Smeds, ansvarig för Stadsteatern i Årsta, och Maria Sid, regissör för pjäsen Min fantastiska väninna, kollar in sina "nya" lokaler. Foto: Sacharias Källdén

Nu flyttar Stadsteatern till Årsta

Om drygt två veckor förvandlas Årsta teater till Stadsteatern. Då blir det föreställningar och andra aktiviteter minst fem dagar i veckan, i ett år.

  • Publicerad 16:58, 21 nov 2018

Den 11 december flyttar Stockholms Stadsteater in i Årsta teater. De ska abonnera hela teatern och spegelsalen ovanpå, kallat loftet, i minst ett års tid och skälet är att deras hus i City, Kulturhuset, ska renoveras.

Schackspelarna hänger med

Det gör att från och med mitten av januari lovas föreställningar, och andra publika aktiviteter, cirka fem dagar i veckan.  

– Det blir lite som ett kulturhus med många olika saker, inte bara teater, utan även barnkonserter, författarsamtal och annat, säger Helena Smeds, ansvarig för Stadsteatern i Årsta.

Stadsteatern kommer att sprida ut sin verksamhet på olika scener i staden under renoveringen, men mest aktiviteter blir det i Årsta. Dit flyttar även Kulturhusets schackspelare.

– De ville följa med till Årsta, så de kommer att sitta här och spela.

Varför har ni valt Årsta?

– Akustiken här är jättebra och hela atmosfären är speciell, med arkitekturen och fasadmålningarna runt torget och allt i 50-60-talsstil. Det passar så bra. Jag blir så fruktansvärt inspirerad av den här miljön, det ska bli så roligt att få jobba här! säger Maria Sid, regissör för Min fantastiska väninna, som spelas i vår.  

"Intimt men inte för litet"

Årsta teater, med sina 224 sittplatser, är precis lagom stor för deras föreställningar, enligt Helena Smeds.

– Det ger en intim känsla, men är ändå inte för litet. Jag tror det blir perfekt, säger hon.

– Det här blir vår nya scen! Vi har så underbara skådespelare och det ska så kul att få hit dem, säger Maria Sid.

Loftet kommer att användas för olika servicefunktioner som mask och kostym åt skådespelarna, tekniker och administration.      

Första föreställningen är Bang, som har premiär 24 januari. Stadsteatern ska stanna i Årsta teater som längst till sommaren 2020.

Hyresgäster flyttar när Stadsteatern tar över

Kulturhuset stänger – och flyttar till Årsta

Vårens program

Teater

Bang - premiär 24 januari

Min fantastiska väninna - premiär 1 mars, spelas till 30 april​

Internationella litteratursamtal

David Sedaris med Ika Johanesson, 18 mars

Chigozie Obioma, 9 april

Michael Ondaatje samtal med Sofia Nyblom, 16 april

Alice Zeniter samtal med Athena Farrokzhad, 7 maj

Claire Messud samtal med Linn Ullmann, X maj (ej helt spikat datum)

Chris Kraus samtal med Jenny Tunedal, 3 juni​​

Barn och familj

Nassim Al Fakir är värd för familjekonserterna i populära serien Klara, färdiga, konsert! Varannan söndag under våren bjuds det på musik för alla åldrar när Nassim och hans gäster intar Årsta. 

Säsongsstart 10 mars
Biljetter till familjekonserterna släpps 24 november

Så undviker du köer på återvinningscentralen

Nyheter ✓Här är bästa tiderna att kasta skräpet ✓Personalen specialutbildas att lösa bråk Nu är det är högtryck på stadens återvinningscentraler. För att hantera stressade stockholmare har personalen på återvinningen specialutbildats i konflikthantering.lördag 18/5 9:00

Rekordmånga förtidsröstar i EU-valet i Stockholm

Nyheter ”Många är upprörda och vill se förändring” Efter en dryg vecka står det klart att antalet stockholmare som förtidsröstar i EU-valet är betydligt högre än tidigare.fredag 17/5 13:53