Nu flyttar studenterna in i nybyggda lyorna på Kungsholmen

På onsdag börjar de första studenterna flytta in i de nybyggda lägenheterna i gamla S:t Görans gymnasium, tidigare korat till stadsdelens fulaste hus av er läsare. "Det har varit ett väldigt stort intresse" säger Suzanne Frejd

  • Publicerad 16:19, 15 aug 2017

Efter tre års ombyggnad av S:t Görans gymnasium, på S:t Göransgatan 95, är nu de nya studentlägenheterna färdiga att flytta in i. På onsdag kommer de första hyresgästerna. Totalt blir det 237 nya bostäder.

– Alla är inte klara än. Vi ska bygga ett nytt hus på gården med 14 lägenheter och i källaren byggs ett vandrarhem som ska vara klart i januari nästa år. Men det är viktigt att studenterna får börja flytta in nu när terminen börjar, säger Suzanne Frejd, kommunikatör på Svenska bostäder som äger byggnaden.

Får eget utegym

Byggnaden är kulturskyddad och delar inuti har bevarats, bland annat det tre våningar höga entréplanet och en gymnastiksal som har renoverats.

– Det har varit mycket planering, till exempel fick vi inte röra fönstren så lägenheterna är byggda efter dem. Det är bland annat därför det har tagit tid. Vi har haft hjälp från Stadsmuseet, säger Suzanne Frejd.

Förutom bostäder får studenterna tillgång till ett utegym och en terrass på taket. Förskolan som ligger i den lägre delen av det gamla gymnasiet kommer att kunna utöka från fyra till åtta avdelningar.

Staden bygger källarhostel på Kungsholmen

Läget mitt på Kungsholmen har skapat ett stort intresse bland studenter.

– Vi hyr ut via Stockholms stads bostadskö, alla lägenheter var uthyrda redan i våras, säger Suzanne Frejd.

Rekord i antal nya studentbostäder – här blir 3 300 klara i år

Tidigare har Vårt Kungsholmens läsare korat byggnaden till stadsdelens fulaste, men exteriört har inget förändrats.

– Vi har rengjort betongen från 50-talet och tagit fram trädetaljer runt fönstren. Jag tyckte också det var fult tidigare men nu när jag har varit där mycket tycker jag att det är otroligt vackert. Även utifrån, det är så mycket arkitektur, säger Suzanne Frejd.

Så ska skolan bli studenthus

Om ungefär en månad kommer en ny entré mot Mariebergsgatan att vara färdig.

– Huset har varit ganska tillslutet, nu öppnar vi upp det, säger Suzanne Frejd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C:s oavsiktliga Pippi-hån mot polisen

Nyheter ✓"Hoppas att ingen tar illa upp" ✓Så svarar polisen Mer grönt, fler möbler och döp om Jakob Mommas Park vid polishuset på Söder efter en klassisk och utskrattad Pippi-karaktär. Det föreslår Centerpartiet.torsdag 21/6 11:30