Nu flyttar vårsalongen hem till Djurgården

Efter två år i city – nu är Vårsalongen tillbaka på Djurgården. "Det är en fantastisk glädje, det känns lysande att gå runt här", säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

  • Publicerad 18:45, 3 jan 2018

Liljevalchs har renoverats och grundförstärkts i två år, något som tvingat klassikern Vårsalongen att tillfälligt husera i city. Men nu är det slut med det. Den 12 januari är det premiär för Vårsalongen 2018 i Carl Bergstens rosa hus på Djurgården.

– Det är som vanligt mycket måleri. Kanske lite mer skulptur än vanligt vilket jag tror kan bero på att Dan Wolgers satt i årets jury. I årets utställning finns något för alla att gilla eller hata, det är amatörer och proffs i en enda stor röra, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

137 konstnärer ställer ut och den 12 januari är det dags för premiär mellan klockan 13 och 17. Då kommer Mårten Castenfors som vanligt bjuda de köande besökarna på korv.

– Det brukar vara lite av en folkfest, säger han.

Bland årets konstverk finns "inget naket eller politiska utspel" konstaterar Liljevalchs chef. Möjligen en "indirekt politisk kommentar".

– Det märks att det är oroliga tider och att många jobbar med sitt eget i stället, säger Mårten Castenfors.

Han säger inte att det är en favorit men ett verk han själv "är sugen på" är en hund, Rolf, i nylonstrumpor. Konstnär är Mari Juslin.

– Den är jävligt bra, säger Mårten Castenfors.

Han berättar att skapa rörelse har varje rum som ett tema, till exempel ljust, mörkt eller religiöst. Vi passerar Vårsalongens billigaste konstverk, Jonatan Mattissons snusportioner i päronträ som kostar 350 kronor.

– Snus i trä, sånt är också bra, säger Mårten Castenfors.

Som vanligt är alla verk till salu och det är först till kvarn som gäller. Dyrast är Bea
Szenfelds pappersbarn, Simon Fergins virkade kanin och Emelie Liljebäcks
utkarvade spetsmönster på dörrspeglar, som alla kostar 150 000 kronor.

Inför Vårsalongen har Mårten Castenfors gått omkring med sin hustru och bestämt hur allt ska hängas och stå.

Just nu får han hjälp av ett tiotal tekniker med att hänga. På fredag ska allt vara klart. En vecka senare öppnar Vårsalongen med invigningstal av finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Liljevalchs chef Mårten Castenfors visar runt under hängningsarbetet för vårsalongen. Foto: Ylva Bergman

Hunden Rolf som Mårten Castenfors är sugen på. Foto: Ylva Bergman

Mer om Vårsalongen

I år sökte 2 423 personer. 137 konstnärer har antagits och visar sammanlagt 284 verk.

Kvinnornaär i majoritet, 79 mot 58 män.

Yngst är en 19-åring från Norrköping och äldst, i år liksom förra året, veteranen Siv Appelqvist från Lund som fyller 93.

Utställningen pågår till och med den 25 mars.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C-politiker vill adoptera bort papperskorgar

Nyheter "Jag vill se kreativiteten flöda" Vill du döpa en buske? Skriva ett citat på en papperskorg? Sätta ett parasoll på en bänk? Det tycker Centerpartiet vore toppen. De vill nämligen att 08:orna ska kunna adoptera delar av den offentliga...onsdag 18/7 19:00

Vattenvarning vid Smedsuddsbadet

Nyheter För höga halter av bakterier – men stockholmarna badar på ändå Vattnet vid Smedsuddsbadet är "otjänligt" och staden avråder från att bada, men när StockholmDirekt besökte stranden badades det för fullt.onsdag 18/7 17:34