Kämpar. Björn Svensson har försökt att få i gång vuxenvandringen i flera år. Foto: Linda Lundberg

”Nu förändrar vi samhället”

I onsdags bjöd Upplands-Bro kommuns trygghetssamordnare Björn Svensson in till ett möte för att få i gång nattvandringen. Mötet kan ha blivit ett första steg i rätt riktning.

  • Publicerad 18:28, 30 nov 2017

Nattvandringen i Upplands-Bro har haltat länge. Vuxna På Gång (VPG) har varit ute till och från, men Björn Svensson har försökt att få i gång nattvandringen i tre år. Nu samlade han ihop för ett tredje möte denna höst.

Omkring 20 personer
deltog, och nästan alla skrev upp sig på en lista som gick runt, för att få mer information kring nattvandring
och utbildning till vandrarvärd.

– Jag är glad att det var hyfsat med folk som kom. Nu rullar vi i gång med en vandrarvärdsutbildning till våren, säger Björn Svensson.

Vandrarvärdarna tar hand om nattvandrarna och styr upp vandringarna. I dag finns det bara fyra av dem, och de vandrar nästan varje helg, nästan alltid ensamma.

– Vi har dragit lasset själva. Så nu vill vi få fler att engagera sig och ta första steget, och vi kommer att gå tillsammans med dem. Förhoppningsvis blir vi fler under 2018, säger Giovanni Tacchi, som har varit vandrarvärd i VPG i två år.

Inte bara elände

Giovanni Tacchi är inte ute för några egna barns skull, utan för samhället, och under tiden har han lärt känna ungdomarna. Nu pratar han med dem även som ”civilklädd” på dagtid.

– Vi ska finnas till för ungdomarna. Man ska inte gå in i konfrontation eller konflikt. Med små steg ska vi återta kontrollen över vår ort, säger Björn Svensson.

Han och Magnus Nilsson, kommunpolis, vill dock understryka att det inte bara är elände i kommunen, inte ens i Bro.

– Situationen i Bro är problematisk. Den har historiskt sett varit värre, men det betyder inte att vi ska acceptera läget, säger Magnus Nilsson.

– Sociala medier är farliga. Saker blåses upp väldigt mycket, och det blir väldigt påtagligt när vi får veta allt som händer direkt. Men när man inte själv är ute och går vet man inte om verkligheten, säger Björn Svensson.

”Nu har vi gnällt färdigt”

Björn Svensson vill uppmuntra till att vuxna ska gå tillsammans, och fler behövs.

– Det är oerhört viktigt att vi har vandrarvärdar. Det sista vi vill ha är ett medborgargarde som ger sig ut. Det är kontraproduktivt och då brakar allt ihop.

Malin Lennström och Magnus Ekengren var på mötet för att lyssna på vad kommunen har för plan.

– Det första vi tänkte var att vi trodde att det skulle vara fler föräldrar här, säger Magnus Ekenhagen.

Majoriteten av deltagarna var något äldre.

Men Magnus och Malin ska dra med sig sina vänner och börja gå ut med VPG.

– Folk är rädda, men någon måste ta första steget. Det är lätt att gnälla, men nu har vi gnällt färdigt. Nu förändrar vi samhället, säger Malin Lennström.

Vandrarvärdar i Upplands-Bro

I dag finns fyra vandrarvärdar i Upplands-Bro. Björn Svensson satsar på att kunna utbilda upp till åtta till.

Den som kan tänka sig bli vandrarvärd behöver vara 18 år, ha körkort och tillgång till bil.

Men det är inte bara civilsamhället som har ett ansvar. Förutom att kommunen samarbetar med bland annat polisen och Fryshuset, ska de våren försöka få föreningar att ställa upp på vandringar mot ett bidrag till lagkassan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet