I Örby i Älvsjö blev de här tillfälliga bostäderna färdiga i fjol. Något liknande kan bli aktuellt i Beckomberga, enligt Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända i Stockholms stad, men skisserna är inte färdiga än. Foto: Sacharias Källdén

Nu förbereds bygget av modulhus i Beckomberga

Stockholms stad har fortfarande behov av fler genomgångsbostäder för nyanlända. Nu har turen kommit till Beckomberga, där bygglovet fick grönt ljus 2017.

  • Publicerad 17:12, 10 jun 2019

Turerna kring de tillfälliga genomgångsbostäderna vid Spångavägen/Kopparbacken i Beckomberga har varit många.

Redan 2016 klubbades beslutet i stadsbyggnadsnämnden, men bygglovet vann inte laga kraft förrän i slutet av 2017, efter att närboende överklagat ända upp i högsta instans – mark- och miljööverdomstolen.

Klart: Staden får bygga modulhus i Beckomberga

Sedan dess har det dock inte hänt något på platsen. Men nu är det snart dags.

– Vi har färdigställt andra projekt med tillfälliga modulhus först, i Tanto, Örby, Grimsta, Sätra och Slakthusområdet, säger Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem, som har stadens uppdrag att bygga modulhusen.

Barnfamiljer flyttar in

Målgruppen är nyanlända familjer med uppehållstillstånd, som anvisats till Stockholm av Migrationsverket.

Även om antalet nyanlända har minskat sedan 2015-2016 då många kom till Sverige samtidigt, så finns fortfarande behovet av genomgångsbostäder, enligt Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända i Stockholms stad.

– I år är prognosen att runt 1200 personer anvisas till Stockholm och prognosen är det samma de två närmsta åren. Över 80 procent av dem som kommer är barnfamiljer, runt hälften är kvotflyktingar som kommer via FN:s flyktingorgan, UNHCR, säger Anna Mölgård.

Från början var planen att bygga ettor i Beckomberga men eftersom målgruppen nu är familjer så kommer nya skisser att tas fram. Exakt hur många lägenheter det blir är inte klart, enligt Åsa Stenmark på Stockholmshem.

– Nu utreder vi platsen inför byggstart, planen är att starta markarbeten till hösten. Modulerna planeras sedan sättas upp under första kvartalet 2020. Vi har inget exakt slutdatum men det går ju ganska fort att sätta upp dem, säger Åsa Stenmark.

Nyanlända familjerna på plats i Örby

Så funkar det

Modulhusen byggs med tillfälligt bygglov och ska fungera som genomgångsbostäder för nyanlända familjer som har fått uppehållstillstånd.

Tanken är att man bor i en genomgångsbostad under etableringstiden och sedan flyttar till egen bostad, men staden tvingar inte ut barnfamiljer på gatan. Kontraktet förnyas en månad i taget och hyresgästerna får inte besittningsrätt.

SHIS, stadens bostadssociala resurs som har hand om uthyrningen, och stadsdelarna, hjälper de boende med hur man söker sig vidare på bostadsmarknaden.

Av de nyanlända som flyttat in i en genomgångsbostad de senaste åren har runt 23 procent flyttat vidare. "En ganska bra siffra med tanke på den låga omsättningen på bostäder i allmännyttan", enligt Anna Mölgård.

Visa merVisa mindre