BILFRITT. Gamla stan och delar av city stängs av för biltrafik den 16 september. Foto: Stockholms stad/Mostphotos

Nu förbjuds bilar i City – för sista gången?

Istället för bilar – aktiviteter, mat, musik och tävlingar på gatorna. Nästa söndag, 16 september, stängs Gamla Stan och delar av city av för biltrafik under en dag för fjärde året i rad.

  • Publicerad 13:59, 6 sep 2018

Den bilfria dagen ”I stan utan min bil” ingår i den Europeiska trafikantveckan, som pågår mellan 16 och 22 september, varje år.

Syftet från staden är att ge ”stockholmarna en uppfattning om hur deras stad skulle kunna se ut med färre bilar, och ge möjlighet att uppleva staden på ett annat sätt”.

Nästa söndag, mellan klockan 9 och 18 stängs Gamla Stan och delar av City av för biltrafik, däremot får bussar i kollektivtrafiken och färdtjänst köra i området.

Bilfri dag i city växer – bilar förbjuds på ännu fler gator

På schemat finns en mängd aktiviteter på Strömgatan och Mäster Samuelsgatan som drakbygge, punkakurser, BMX-show, mat- och musikupplevelser och aktiviteter som yoga, basket och panna-fotboll.

Valet avgör framtiden?

Men hur det blir med fortsatta satsningen på en bilfri dag i Stockholm återstår att se.

De flesta partier som har svarat på vår enkät kring eventets framtid tycker att den ska vara kvar. Men flera betonar till exempel att informationen till både boende och verksamma i området måste vara tydlig och att den trafik som ändå behöver komma fram kan göra det.

Exempelvis Fi ser gärna också en utökning medan KD inte har tagit ställning till om de kommer fortsätta stödja arrangemanget. Det har däremot Moderaterna. Får de bestämma blir det ingen fortsättning.

”Moderaterna har tidigare kritiserat det här förslaget, vi är positiva till sommargågator men att stänga av stora delar av biltrafiken i Stockholm är bara symbolpolitik som slår onödigt hård mot transporter och näringsidkare. Vill man på allvar ta steg mot färre bilar i City behöver vi leda bort trafiken genom en östlig förbindelse”, skriver Cecilia Brinck (M) oppositionsborgarråd i sitt svar.

BILFRITT. Här är området som ska vara bilfritt. Foto: Stockholms stad